Британија: 60 жена из Министарства одбране открило сексуална злостављања колега

Танјуг
Британија: 60 жена из Министарства одбране открило сексуална злостављања колега

ЛОНДОН - Шездесет старијих жена, запослених у Министарству одбране Велике Британије, указало је на "непријатељску и токсичну атмосферу" у свом одсјеку, у писму у којем су наведени бројни сексуални напади, узнемиравања и злостављања од мушких колега.

Писмо, које су новинари Гардијана видјели, послала је прошлог мјесеца велика група високих државних службеница секретару Министарства одбране, заједно са анонимним свједочењима у којима су жене описалелична искуства.

Извјештаји су обухватили тврдње да су се мушке колеге у Министарству одбране према женама на радном мјесту вишеструко понашале непријатељски, пренио је Гардијан.

Група "виших цивилних жена" у том писму наводи да им је "свакодневни професионални живот отежан захваљујући понашањима која би била сматрана токсичним и неприкладним у јавном животу, али се толеришу у Министарству одбране".

"О нама се прича током састанака, подложни смо пежоративном језику, добијамо нежељену пажњу и суочавамо се са сексуалним узнемиравањем, укључујући наметљиво гледање, сексуализоване коментаре, као и о опаске томе шта носимо, како изгледамо и како миришемо", саопштила је група.

Свједочења су укључила и списак наводних инцидената у сједишту Министарства одбране у Лондону и базама у иностранству.

Извјештаји, од којих су већина описана као веома скорашњи, сугеришу да постоји насилна и дискриминаторна култура радног мјеста у једном од највећих одсјека британске владе.

Међу њима је и једна жена на функцији Министарства одбране, која је рекла да су је додиривали на радном мјесту, али јој је савјетовано да се не жали, док слично важи и за другу колегицу, која ради у иностранству, а навела је да је "виши војни официр више пута додиривао по леђима и ногама", али да је "починилац остао некажњен".

Министарство одбране је у саопштењу у четвртак навело да је дубоко забринутозбог притужби и да предузима мере како би се ухватило у коштац с постављеним питањима.

"Ниједна жена не треба да се осјеćа несигурно у Министарству одбране и ово понашање се неćе толерисати, а такође настављамо да охрабрујемо све који су искусили или били свједоци оваквог неопростивог понашања, да то одмах пријаве", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана