Британци тврде да је Путин спреман окончати рат под овим условом

Aгенције
Британци тврде да је Путин спреман окончати рат под овим условом

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин спреман је зауставити рат у Украјини прекидом ватре који би признао тренутне линије фронта, рекли су за британску агенцију Ројтерс четири руска извора.

Додају да је Путин спреман наставити борбу ако Кијев и Запад не одговоре.

Три извора, упозната с расправама у Путиновом окружењу, изјавила су да је руски вођа изразио фрустрацију малој групи савјетника због онога што види као покушаје Запада да спријечи преговоре.

"Путин се може борити колико год је потребно, али је такође спреман на прекид ватре – замрзавање рата", рекао је један од четири извора, виши руски извор који је радио с Путином и има сазнања о разговорима на највишим нивоима у Кремљу.

Он, као и други извори споменути у овој причи, говорио је под условом анонимности због осјетљивости теме.

За овај извјештај, Ројтерс је, преноси Индекс, разговарао с пет особа које раде или су радиле с Путином на високом нивоу у политичком и пословном свијету. Пети извор није коментариса замрзавање рата на тренутним линијама фронта.

Путинов портпарол Дмитриј Песков, као одговор на захтјев за коментар, рекао је да је шеф Кремља више пута јасно дао до знања да је Русија отворена за дијалог како би постигла своје циљеве, наводећи да земља не жели "вјечни рат"."

Украјинска министарства спољних послова и одбране нису одговорила на питања.

Аналитичари именовање новог министра одбране виде као припрему за дуготрајни рат

Именовање економиста Андреја Белоусова прошле седмице за руског министра одбране неки су западни војни и политички аналитичари видјели као постављање руске економије на стални ратни пут како би побиједила у дуготрајном сукобу.

Међутим, извори су рекли да би Путин, реизабран у марту за нови шестогодишњи мандат, радије искористио тренутни замах Русије како би окончао рат. Нису директно коментирисали новог министра одбране. На темељу њихових сазнања о разговорима у највишим круговима Кремља, два извора су рекла да Путин сматра да су досадашњи успјеси у рату довољни да објаве побједу руском народу.

Три извора су рекла да Путин разумије да би сваки драматичан нови напредак захтијевао још једну националну мобилизацију, коју он не жели.

Могућност прекида ватре, па чак и мировних преговора, тренутно се чини далеком.

Володимир Зеленски, предсједник Украјине, је више пута рекао да мир под Путиновим условима не долази у обзир. Обећао је поновно освојити изгубљену територију, укључујући Крим, који је Русија анектирала 2014. Потписао је декрет 2022. који је формално прогласио било какве преговоре с Путином "немогућим."

Један од извора предвиђа да се никакав споразум не може постићи док је Зеленски на власти, осим ако Русија не заобиђе њега и не постигне договор с Вашингтоном. Међутим, амерички државни секретар Ентони Блинкен, говорећи прошле седмице у Кијеву, рекао је да не вјерује да је Путин заинтересован за озбиљне преговоре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана