Британци покренули истрагу против шест новинара због пропалестинског става

Срна
Foto: Taнјуг/AP

Британски државни емитер Би-Би-Си покренуо је истрагу против шест новинара и једног слободног сарадника који раде за сервис на арапском језику због наводног испољавања антиизраелске пристрасности и подршке нападима милитантне групе Хамас.

Истрага се односи на активности новинара на друштвеним мрежама, односно "лајковање" и поновно објављивање пропалестинског садржаја и критика на рачун Израела. Понашање запослених Би-Би-Сија на интернету регулисано је правилима "непристрасности" куће.

Према извјештајима британских медија, увредљиве поруке, које су све уклоњене, укључивале су описе Хамаса као "борца за слободу" и изненадни напад те групе на Израел као "јутро наде" за Палестину.

Док ови извјештачи још нису формално суспендовани, само су искључени, корпорација се већ разишла са спољним сарадником, који је ангажован тек од почетка октобра.

"Хитно истражујемо ову ствар. Наводе о кршењу уређивачке политике и смјерница за друштвене мреже схватамо веома озбиљно, а ако и када откријемо кршења, ми ћемо дјеловати, укључујући предузимање дисциплинских мјера", рекао је портпарол Би-Би-Сија.

Истрага долази у тренутку када се овај емитер суочава са домаћом реакцијом због одбијања да Хамас назове "терористичком" групом – упркос томе што их је Лондон означио таквима. Би-Би-Си умјесто тога Хамас описује као "милитанте", а као образложење наводи да то ради због "непристрасности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана