Британци  излазе на изборе, анкете предвиђају историјски пораз Конзервативаца

Агенције
Британци  излазе на изборе, анкете предвиђају историјски пораз Конзервативаца

ЛОНДОН- Грађани Велике Британије данас излазе на изборе. Бирачка мјеста у 650 изборних јединица широм Енглеске, Велса, Шкотске и Сјеверне Ирске отварају се у седам часова по средњоевропском времену.

Премијер Риши Сунак расписао је изборе нешто раније, јер се очекивало да ће бити одржани тек у јесен. Велика Британија је подијељена на 650 области, које се називају изборним јединицама.

Гласачи у свакој од ових изборних јединица бирају по једног посланика за Дом комуна, доњи дом Скупштине Уједињеног Краљевства.

Већина кандидата заступа политичку странку, али неки од њих наступају као независни кандидати.

Према изборном закону, на општим изборима свака особа има један глас. На дан избора, регистровани бирачи у свакој изборној јединици гласају за жељеног кандидата на свом локалном бирачком мјесту, које је отворено између седам и 22 часа по локалном времену.

Конзервативна странка премијера Сунака доживљава пад популарности у анкетама од 2021. године.

 Британска лабуристичка партија забиљежиће рекордну побједу на изборима у Великој Британији, објавила је агенција за испитивање јавног мњења "Сурвејшн".

 Према анкети, коју је спровела та агенција, лабуристи Кира Стармера освојиће 484 од 650 мјеста у парламенту, далеко више од 418 које је освојио бивши лидер те странке Тони Блер у својој побједи 1997. године, преноси Ројтерс.

Предвиђено је да ће конзервативци, који су на власти посљедњих 14 година, освојити само 64 мјеста, што би било најмање од оснивања странке 1834. године, док би десничарска Реформска партија Уједињеног Краљевства освојила само седам мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана