Британци би сада да буду дио ЕУ

Срна
Британци би сада да буду дио ЕУ

ЛОНДОН - Већина британских грађана подржала би поновно придруживање те земље Европској унији, уколико би се одржао нови референдум о том питању, показује истраживање компаније "YouGov".

Према истраживању, које је спроведено више од осам година од гласања о Брегзиту, 59 одсто грађана би на хипотетички новом референдуму подржало приступање ЕУ, док је 41 одсто њих рекло да би се изјаснило против чланства у блоку, преноси Политико.

Истраживање је показало да грађани снажно подржавају ближе односе Велике Британије и ЕУ, али да не вјерују да новоизабрана лабуристичка влада има мандат да покуша да поново прикључи земљу блоку. 

Према резултатима, већина гласача, њих 51 одсто, вјерује да убједљива побједа лабуриста на изборима не даје британском премијеру Киру Стармеру мандат да поново придружи Велику Британију ЕУ, док петина њих, 21 одсто, сматра супротно. 

Ипак, истраживање је открило да бирачи подржавају ближи однос са ЕУ који не укључује поновно придруживање блоку, његовом  јединственом тржишту или царинској унији.

Стармер (61) је рекао да лабуристи неће тежити поновном придруживању земље ЕУ, њеном јединственом тржишту или царинској унији током његовог мандата.

Он је оцијенио да се поновно придруживање Велике Британије ЕУ неће догодити током његовог живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана