Брисел уводи први гранични порез на угљен-диоксида у свијету

Срна
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ - ЕУ је данас покренула прву фазу тарифне шеме емисија угљен-диоксида (ЦО2) са планираним порезом на увоз челика, алуминијума, цемента и ђубрива, у оквиру покушаја да постане климатски неутралан регион.

Током прве фазе, до 2026. године, Брисел не планира да наплаћује никакве накнаде за емисију угљен-диоксида на граници - до тада ће систем прикупљати податке о увозу.

Увозници из ЕУ сада су у обавези да пријаве емисије гасова стаклене баште који су дио производње увезеног гвожђа, челика, алуминијума, цемента, електричне енергије, ђубрива и хидрогена. Од 1. јануара 2026. године они ће морати да купе сертификате за покривање ових емисија угљен-диоксида.

Ово ће неизбјежно повећати коначну цијену производа које увози блок, смањујући њихову конкурентност у поређењу са робом произведеном у земљи.

Циљ Механизма регулисања прекограничних емисија угљен-диоксида /Царбон Бордер Адјустмент Мецханисм/ јесте да спријечи више загађујућих страних производа, да поткопају зелену транзицију. Ова мјера ће потенцијално заштитити локалне произвођаче од губитка због страних конкурената, док они улажу у испуњавање циљева ЕУ за смањење нето емисија блока до 2030. године за 55 одсто у односу на 1990. године.

Европски комесар за економију Паоло Ђентилони рекао је да је циљ нове политике и да подстакне глобални прелазак на зеленију производњу и спријечи да се произвођачи из ЕУ преселе у земље са мање строжим еколошким регулаторним основама.

Систем се већ суочио са критикама главних трговинских партнера блока, који кажу да подрива слободну трговину. И то је допринијело трговинским тензијама између Брисела и Вашингтона, при чему је други раније ове године тражио да се амерички челик и извоз изузму од пореза, подсјећа „Раша тудеј“.

i

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана