Зеленски: Потребна мобилизација пола милиона људи

ГС
Зеленски: Потребна мобилизација пола милиона људи

Рат у Украјини ушао је 664. дан. Европска унија увела је нове санкције Русији. Предсjедник Украјине Володимир Зеленски рекао је да ће нове санкције које је увела Европска унија "истински ослабити" економску основу Русије за рат.

Кијевска управа: Русија покренула ваздушни напад на Кијев

Русија је покренула нови ваздушни напад на Кијев, а украјинска противваздушна одбрана одбија нападе, саопштила је вечерас војна управа Кијевске области.

Војна управа је позвала становнике да остану у склоништима, пренео је Ројтерс.

Шојгу: Војници Алијансе директно укључени у сукоб у Украјини

Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да су војници НАТО-а директно укључени у сукоб у Украјини.

Он је додао да неколико чланица Алијансе има своје војнике на терену у Украјини. Шојгу је истакао да западни војни персонал руководи одређеним системима наоружања, а стотине сателита НАТО достављају податке Кијеву.

Говорећи на састанку званичника руског Министарства одбране Шојгу је рекао да чланице Алијансе директно управљају системима противваздушне одбране, тактичким балистичким пројектилима и вишеструким ракетним системима у Украјини. Он се позвао на пресретнуте радио поруке које су биле на енглеском и пољском језику.

Према ријечима Шојгуа, западни официри такође играју активну улогу у припреми украјинских војних операција, као и у обуци трупа, како у својим матичним земљама, тако и у Украјини.

Руски званичници су у више наврата упозоравали да све дубље учешће Запада у сукобу непотребно повећава шансе за директну војну конфронтацију НАТО-а и Москве, наводи “Раша тудеј”.

Шојгу је истакао да је више од 5.000 страних бораца убијено од избијања непријатељстава у фебруару 2022. године, међу којима је 1.427 Пољака, 466 америчких и 344 држављана Велике Британије.

Зеленски: Потребна мобилизација пола милиона људи

Украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је данас да је војска затражила мобилизацију додатних 450.000 до 500.000 људи, али да коначна одлука о томе још није донијета.

Он је на конференцији за новинаре у Кијеву рекао да ће војно и државно руководство размотрити “ово веома осјетљиво питање мобилизације”, а онда ће о томе расправљати парламент.

Зеленски је рекао да ће спровођење мобилизације овог обима захтијевати додатна финансијска средства у износу од око 13,5 милијарди долара.

Према његовим ријечима, нико не зна када ће се завршити рат са Русијом, али да би Украјина могла брже да побиједи ако остане јака.

Зеленски је изразио увјерење да ће САД наставити са кључном војном и финансијском помоћи Кијеву.

Турска спремна да настави посредовање

Турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган навео је да је Турска спремна да настави посредничке напоре о преговорима о рjешењу у Украјини.

Европска унија усвојила је 12. пакет економских и индивидуалних санкција Русији због рата у Украјини, саопштио је Савjет ЕУ.

Како се наводи у саопштењу, овим мjерама наноси се додатан ударац способности руског предсједника Владимира Путина да води рат у Украјини јер су оне усмјерене на секторе руске економије високе вриједности и отежавају заобилажање санкција ЕУ, преноси РТС.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски оцијенио је да ће нове санкције које је увела Европска унија "истински ослабити" економску основу за рат Русије против Украјине.

Турска је спремна да настави своје посредничке напоре о преговорима о рјешењу ситуације у Украјини, изјавио је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

Начелник генералштаба украјинске војске Валериј Залужњи тврди да ситуација на линији фронта није доспјела у ћорсокак. Одговарајући на питање да ли сматра да је ситуација на ратишту у застоју, он је одговорио "не“, пренијели су украјински медији.

Украјина је интензивирала слање агената и саботера у Русију

Усљед војних неуспјеха, кијевски режим почиње да појачава своју тајну борбу, шаљући агенте и диверзанте у Русију, изјавио је данас директор Федералне службе безбједности Руске Федерације (ФСБ).  

„Узимајући у обзир процесе који се одвијају на линији војног контакта, кијевски режим почиње да појачава ову тајну борбу – шаље агенте, диверзанте, успоставља односе са људима који се налазе на нашој територији како би нам нанели штету, како кажу, с леђа“, рекао је Бортников на маргинама проширеног састанка колегијума Министарства одбране Русије, преноси TASS.   

Он је напоменуо да ФСБ активно идентификује украјинске агенте и диверзанте у Русији.

 „С тим у вези, наравно, спроводимо неопходне радње, неопходне мјере у циљу идентификације. Наравно, желио бих да дам све од себе да радим проактивно. Све у свему, успијевамо у овоме“, истакао је директор ФСБ. 

Он је додао да многи резултати ових активности још нису саопштени, али да ће се "о њима сигурно говорити".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана