Брисел спреман за безбједоносни дијалог са Москвом

GS
Foto: Telegram/Reuters

БРИСЕЛ - ЕУ јесте суспендовала безбједносну сарадњу са Русијом, али је спремна да настави дијалог у вези са борбом против тероризма, саопштио је портпарол Уније за спољну политику Петер Стано.

Он је на брифингу коментарисао терористички напад у којем је у Московској области убијено 137 људи, јавио је "Спутњик".

"Од почетка смо били јасни у осуди оног што се догодило у Москви. Нема сумње да је то био терористички напад. Уколико Русија да кредибилан приједлог, заснован на рационалној основи и поштовању међународних правила, ЕУ вјероватно неће рећи `не`", рекао је Стано.

Терористички напад догодио се у петак, 22. марта, у концертној хали "Крокус сити хол", надомак Москве. Према подацима руског Истражног комитета, погинуло је 137 људи, а регионално одјељење Министарства здравља саопштило је да су рањена 182 лица.

Приведено је укупно 11 осумњичених, а четворица мушкараца из Таџикистана оптужена су за тероризам и одређен им је двомјесечни притвор. Двојица нападача су одмах признала кривицу за напад, за који је одговорност преузела "Исламска држава".

Спремност за сарадњу са Русијом у борби против тероризма раније је изразио француски предсједник Емануел Макрон, који је истакао да су четворица оптужених покушавала нешто слично да учине у Француској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана