Брисел предлаже нове санкције због смрти Наваљног

СРНА
Брисел предлаже нове санкције због смрти Наваљног

БРИСЕЛ- ЕУ увешће санкције руским затворским и државним службеницима, те кажњеничким колонијама због смрти опозиционара Алексеја Наваљног у затвору, пише амерички портал "Блумберг" који је имао увид у нацрт приједлога.

Рестриктивне мјере обухватаће 35 особа, међу којима је неколико затворских и државних службеника, судија, те кажњеничке колоније "Ик-3" и "Ик-6".

ЕУ је током протеклог мјесеца Русији увела 13. пакет санкција.

Руска казнено-поправна служба саопштила је 16. фебруара да је Наваљни преминуо у затвору.

Директор Руске спољне обавјештајне службе Сергеј Наришкин изјавио је почетком овог мјесеца да је опозициони лидер умро природном смрћу.

У јануару 2021. године Наваљни је ухапшен у Москви по доласку из Њемачке, гдје је био на лијечењу због наводног тровања у Русији. Затим, у фебруару те године, суд му је укинуо условну казну у случају преваре у "Ив Рошеу" 2014. због вишеструких кршења условне казне и осудио га на двије и по године затвора.

У августу прошле године, Наваљни је додатно осуђен на 19 година затвора због оптужби за екстремизам. У то вријеме, четрдесетседмогодишњи Наваљни је већ служио неколико казни за превару, проневјеру, непоштовање суда и кршење условне казне.

Он се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана