Брисел одложио увођење система одобрења путовања у земље ЕУ

ГС
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Мјесецима најављиван систем за информације о путовањима и одобравање путовања у земље ЕУ, неће још заживјети.

Први рок, који је био постављен за 1. јануар 2023, продужен је, а судећи према ијвестима из ЕУ, тешко да ће систем бити у употреби  током сљедеће године.

Из Делегације ЕУ у БиХ кажу за Дојче веле  да увођење овог система нема никакве везе с безвизним режимом, који и даље остаје на снази.

„Европски сиистем за информације о путовањима и одобравање путовања (ЕТИАС) биће аутоматизовани електронски систем који омогућава улазак и води евиденцију о посјетиоцима из земаља којима није потребна виза за путовање у Шенген зону. Очекује се да ће систем постати оперативан до краја 2023.", каже портпарол Делегације у БиХ, Фердинанд Коениг.

ЕТИАС не уводи обавезу као што је посједовању визе и путници из земаља за које је омогућен безвизни режим путовања у ЕУ и  даље ће моћи да путују без визе.

Држављани трећих земаља којима није неопходна виза за путовање у Шенген зону, треба прије пута да поднесу захтев за одобрење путовања путем ЕТИАС веб странице или мобилне апликације и за то ће морати да плате накнаду у износу од седам евра, додаје Дојче веле.

„ЕТИАС одобрење ће важити три године или до истека важења путног документа. Подносиоци захтјева млађи од 18 и старији од 70 година биће изузети од плаћања накнаде, као и чланови ужих породица држављана земаља чланица ЕУ или породица особа које нису држављани земаља чланица ЕУ, али које имају право слободног кретања широм Европске уније", каже Коениг.

Поред стандардног ЕТИАС-а, у употреби ће бити и ЕТИАС с ограниченим важењем. Разлика у односу на стандардни је тај што он није карта за улазак у све земље ЕУ, него само у ону земљу или земље које су наведене у захтјеву. То се првенствено односи на хитна путовања, посао, хитне медицинске случајеве.

Неке од погодности ЕТИАС-а укључују ефикасније и брже процедуре контроле на границама, мање бирократије, мање кашњења и одгађања за путнике, појачану сигурност, побољшану превенцију илегалних миграција, као и ефикасније процедуре управљања границама, поручују из Делегације ЕУ у БиХ.

ЕТИАС систем је сличан ЕСТА систему у САД који грађанима земаља којима није потребна виза омогућава бржи прелазак границе. Бивши предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер је 2016. рекао да је циљ увођења овог система да се тачно зна ко прелази границе ЕУ и прије него је та особа прешла границу. Дакле, нека врста контроле и прије појављивања на граници.

Што се тиче коначне одлуке, њу ће донијети Европска комисија, а земље Западног Балкана на које се она односи су БиХ, Албанија, Северна Македонија и Црна Гора.

За све те земље потребан је само биометријски пасош за попуну ЕТИАС документа. Што се тиче Србије, на интернет страницама европских институција наводи се да је такође потребан само биометријски пасош, осим у случају издавања путне исправе од Координационе управе Србије, када је потребна виза за улазак у земље ЕУ, пише Дојче веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана