Брисел изнио листу захтјева за побољшање односа

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Брисел је упозорио Британију да мора у потпуности спровести постојеће споразуме о Сјеверној Ирској и правима држављана ЕУ који живе у тој земљи, уколико желе да граде побољшане односе са европским блоком, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".

Британски премијер Кир Стармер изјавио је да његова администрација жели да обнови односе са ЕУ кроз нови, обимнији безбједносни споразум, док, такође настоји да оствари и боље трговинске услове.

Међутим, ЕУ је објавила листу од осам захтјева, у коју је увид имао "Фајненшел тајмс", које Британија мора да испуни како би "исказала праву посвећеност" испуњењу споразума о Брегзиту.

Међу захтјевима је и пуно спровођење елемената постојећег споразума о Брегзиту за Сјеверну Ирску и права држављана блока настањених у Британији, што дипломате ЕУ описују "тестом добре вјере" у нове односе.

Неколико дипломата и званичника са којима је разговарао британски дневник навели су да су приоритети ЕУ договор о слободном кретању који би омогућио младима да раде и студирају у Британији, да се Лондон поново врати у програм размјене студената "Еразмус" и наставак дозволе за улазак риболовним водама након 2026. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана