ИДФ: Хамас извео масакр у Кфар Ази, људи брутално искасапљени

ГС/Агенције
Foto: Профимедиа

ТЕЛ АВИВИВ, РАМАЛА – Сукоб Израела и палестинског Хамаса и насиље које је до сада однијело више од 1.500 живота, ушли су у четврти дан, а израелска војска је данас саопштила да изводи масовне ударе на многе локације исламиста у појасу Газе и да ће ускоро саопштити детаљније о тим нападима. Израелски ТВ канали објавили су да је у нападима Хамаса до сада погинуло најмање 900 особа, и да је још 2.600 повријеђено, уз десетине заробљених, преноси Ројтерс.

Израел: Рат против Хамаса могао би да кошта скоро седам милијарди долара

Рат против палестинске милитантне групе Хамас могао би да кошта Израел 6,8 милијарди долара, показују прогнозе једне од највећих израелских банака Хапоалим.

Цијена рата укључује позив за 300.000 резервиста који су морали да напусте своја радна мјеста, што је најмасовнија мобилизација од Јомкипурског рата 1973. године, обнову инфраструктуре, стамбених објеката и дијелова војске, као и вишегодишње трошкове рехабилитације војних инвалида и збрињавање породица убијених бораца, преноси Тајмс оф Израел.

Ердоган: Амерички носач авиона може само направити масакре у Гази

Одлука САД да пошаље носач авиона ближе региону Блиског истока може довести до масакра, изјавио је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.

''Шта амерички носач авиона ради у Израелу? Шта ће да уради? Срушиће Газу ударом на околна подручја и почети да прави озбиљне масакре'', рекао је Ердоган на заједничкој конференцији са аустријским канцеларом Карлом Нехамером.

Како преноси Тајмс оф Израел, он је поновио да је Турска спремна да посредује између Израела и Хамаса, и додао да ће наставити са својим настојањима да се оконча рат.

Ердоган је такође истакао да ће о том питању разговарати и са руским колегом Владимиром Путином и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Он је раније данас истакао да његова земља ради на припремама за слање хуманитарне помоћи у Појас Газе, и истакао да ''не може бити мира у региону без независне и суверене Палестине''.

Позвао је Израел да престане са бомбардовањем палестинских територија и ''Палестину да престане да малтретира Израелце у њиховим насељима''.

ИДФ: Хамас извео масакр у Кфар Ази, људи брутално искасапљени

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су милитанти палестинске групе Хамас извели масакр у кибуцу Кфар Аза на југу Израела, у којем су жене, дјеца и старци „брутално искасапљени“ на начин који подсјећа на дјеловање Исламске државе.

Из ИДФ-а су навели да не могу да потврде тачан број убијених људи у Кфар Ази, нити могу да улазе у детаље о томе како су они убијени.

„Свјесни смо гнусних дјела за која је Хамас способан“, навели су из израелске војске за Си-Ен-Ен.

Раније данас, један израелски генерал описао је тренутак када је војска пронашла тијела у кибуцу Кфар Аза, рекавши да никада није видио нешто слично у својој 40-годишњој каријери.

Министарство иностраних послова Палестине оптужило је израелску армију да је употребила муницију с белим фосфором, која је забрањена међународним конвенцијама.

Галан наредио „потпуну офанзиву“' на Газу у обраћању војницима

Израел прелази на ''потпуну офанзиву'' на Појас Газе, пошто спорадични сукоби са палестинском милитантном групом Хамас на југу израела трају већ четврти дан, поручио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.

''Уклонио сам сва ограничења, повратили смо контролу над подручјем, и сада прелазимо на потпуни напад'', рекао Галан у свом обраћању израелским војницима на граници са Појасом Газе, преноси Тајмс оф Израел.

Он је војницима рекао да ће видjети промjену.

''Имаћете могућност да промијените стварност овдје. Видјели сте да се цијене плаћају и видјећете промјену. Хамас је желио промјену у Гази, а промјена ће бити 180 степени другачија од онога што је замислио'', рекао је Галан.

Он је истакао да се Газа ''никад неће вратити на оно што је била''.

„Ко год дође да обезглављује, убија жене, преживјеле Холокауста, елиминисаћемо га свом снагом и без компромиса'', рекао је Галан.

Израелски министар одбране је раније наредио ''потпуну опсаду'' Појаса Газе, и навео да се Израел бори против, како је навео, ''животиња у људском облику''.

Појасу Газе јуче су затворени дотоци струје, хране, горива и воде из правца Израела.

Број погинулих Палестинаца порастао на 788, рањено око 4.100

Министарство здравља Палестинске самоуправе саопштило је да је број Палестинаца погинулих од почетка сукоба са Израелом порастао данас на 788, док је рањено око 4.100 људи.

У саопштењу се прецизира да је 770 људи убијено, а више од 4.000 рањено, у израелским нападима на Појас Газе.

Већина су, како наводе, деца и жене, а очекује се да ће број погинулих и рањених расти, преноси палестинска агенција WAFA. Министарство наводи да је на Западној обали у нападима израелске војске погинуло 18 људи, укључујући троје малољетника, док је око 100 повређено. Сукоби су почели у суботу ујутро када је палестински милитантни покрет Хамас из ваздуха, са мора и копна напао Израел, који је жестоко узвратио.

Израелска влада одобрила позивање 360.000 војних резервиста

Израелска влада објавила је да је одобрила позивање око 360.000 војних резервиста, као одговор на напад Хамаса.

Портал “Ynet” јавља да је израелска војска послала авионе ваздухопловних снага по резервисте из Европе како би се придружили војсци.

У међувремену је званичник израелске војске савјетовао Палестинцима да напусте Газу према Египту у јеку текућих борби и могуће копнене операције против Газе.

УНИЦЕФ: За 72 сата страдало стотине израелске и палестинске дјеце

Међународни Дечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) упозорио је данас да је у посљедња 72 сата стотине израелске и палестинске деце смртно страдало, а да их још више рањено или повријеђено због ратног сукоба у Појасу Газе и Израелу.

УНИЦЕФ је упозорио да ће најава увођења аларматних мјера као што су обустава снабдијевања водом и горивом додатно повећати патње дјеце у зонама ратних дејстава, преноси Ројтерс.

Тирк: Опсаде које угрожавају животе цивила забрањене међународним правом

У ваздушним нападима израелске војске на појас Газе погођене су стамбене зграде, укључујући вишеспратнице, као и школе и објекте Уједињених нација, што је довело до цивилних жртава, изјавио је данас високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк.

- Међународно хуманитарно право је јасно: Обавеза да се води стална брига како би се поштедјело цивилно становништво и цивилни објекти на снази је сво вријеме током напада -рекао је Тирк, позивајући се на информације које је прикупила његова канцеларија. Реагујући на најаву израелског министра одбране Јоава Галанта да ће блокада појаса Газе бити појачана, Тирк је, у саопштењу, навео да су “опсаде” које угрожавају животе цивила забрањене међународним правом, преноси Ројтерс.

Кремљ: Неутемељена сугестија Зеленског да је рат на Блиском Истоку у интересу Русије

Сугестија украјинског предсједника Володимира Зеленског да је у интересу Русије да се изазове рат на Блиском истоку, како би се ослабило “глобално јединство”, није заснована на чињеницама, саопштено је данас из Кремља.

Дмитриј Песков, портпарол руског предсједника Владимира Путина, рекао је да је ријеч о дугогодишњем сукобу са веома дубоким коријенима и да је Русија у контакту и са Израелом и са Палестинцима, преноси Ројтерс.

-Русија има дугогодишње историјске везе са Палестинцима и има много тога заједничког са Израелом, укључујући и чињеницу да су многи Израелци бивши руски држављани - рекао је Песков током редовног брифинга за новинаре.

Према његовим ријечима, званична Москва намјерава да настави са дипломатским напорима и покушајима да се постигне мир између Израела и Палестинаца.

Званичник Хамаса: Мали број команданата знао за напад

Високи званичник милитантног палестинског Хамаса Али Баракех рекао је да је само мала група водећих команданата у Гази знала о великом упаду на територију Израела, као и да ће се “савезници попут Ирана и либанског Хезболаха придружити борби уколико Газа буде нападнута”.

Баракех је рекао да је напад испланирало свега неколико команданата из Газе, и да чак и најближи савезници ове групе нису били унапред информисани о тајмингу напада.

Он је негирао извјештаје да су ирански безбjедњаци помогли у планирању напада или да су дали зелено свјетло на састанку прошле недјеље у Бејруту, преноси АП.

-Веома мали број Хамасових команданата је знао вријеме напада. Нико из централне команде или политичког бироа Хамаса није био у главном граду Либана прошле недјеље - додао је званичник Хамаса. Он је признао да су Иран и либански Хезболах помагали Хамасу у прошлости, али је додао да од рата у Гази 2014. године, Хамас сам прави своје ракете и обучава своје борце.

Баракех је истакао да су чак и у Хамасу били шокирани обимом операције, названом “Олуја Ал-Акса”, рекавши да су очекивали да ће Израел спријечити или ограничити напад.

-Били смо изненађени великим сломом Израела. Планирали смо да остваримо неки добитак и узмемо заробљенике, како бисмо их размијенили - поручио је он.

Агенција УН: У Гази расељено 187.000 људи

Више од 187.000 људи расељено је широм Појаса Газе, а очекује се да ће се тај број повећати, саопштила је данас Агенција УН за палестинске избјеглице (УНРЊА). Агенција наводи да се у њеним склоништима у Гази налази више од 137.000 људи, који су се склонили због израелских удара који су услиједили након напада Хамаса на Израел, преноси BBC.

Према пиодацима UNRWA, 83 школе те агенције претворене су у склоништа.

Наведено је да је једна школа УН-а у којој се налазе расељене породице, “директно погођена”, али се не наводе додатни детаљи. Није познато колико је људи било у склоништу у тренутку напада. UNRWA је саопштила и да је била приморана да затвори свих 14 центара за дистрибуцију хране и да је због тога пола милиона људи престало да прима помоћ у храни. Израел је покренуо узвратне ударе на Појас Газе после изненадног напада палестинске милитантне групе Хамас у суботу ујутро, а Израел је у понедјељак наредио „потпуну опсаду” Газе. У сукобима је до сада погинуло више од 1.600 људи на обје стране.

Рјабков: Русија и САД нису у контакту због ситуације на Блиском истоку

Москва и Вашингтон нису у контакту због погоршања ситуације на Блиском истоку, изјавио је данас замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

-Не, нисмо у контакту - рекао је Рјабков за Интерфакс.

У најновијем израелско-палестинском сукобу од суботе ујутро погинуло је више од 1.600 људи на обе стране.

Сирене у градовима близу границе са Газом након шесточасовног затишја

Сирене које означавају ваздушну опасност огласиле су се данас у израелским градовима близу границе са Појасом Газе, након шесточасовног затишја.

Тренутно нема извјештаја о повријеђенима или штети, наводи Тајмс оф Израел. Градови близу границе са Газом су скоро потпуно евакуисани након што је милитантна палестинска група Хамас у суботу ујутро почела напад на Израел, а Израел жестоко одговорио.

Израелци се припремају за велику копнену офанзиву

Израелци се припремају за велику копнену офанзиву у Гази, што нису радили бар 10 година, изјавио је данас ексклузивно за Тануг новинар агенција АП Џон Гамбрел, који се налази у Јерусалиму.

На питање каква је тренутна ситуација у зони дејства и у Јерусалиму, гдје се овај новинар тренутно налази, Гамбрел је саопштио да хеликоптери тренутно патролирају изнад града и да Израел нагомилава трупе уз границу

Гамбрел је рекао да је Израел до сада покренуо више напада из ваздуха, да је Хамас узимао таоце и да пријети да ће их убити у случају нових удара на Газу, а да су телекомуникационе везе отежане.

Како је навео, у овом тренутку власти Израела су тражиле да становништво у близини границе са Газом остане код кућа са залихама за 72 сата и видне су припреме за покретање ратних операција.

Гамбрел је казао да америчке трупе нису дио активних борби, али да САД премјештају носаче авиона и друга средства, док за сада није познато да ли је било захтјева за помоћ од стране Израела.    

Он је упоредио овај изненадни удар Хамаса сличним као што су били напади Ал Каиде на Њујорк или Јапана на Перл Харбур, и навео да су обавјештајни пропусти који су се десили питање које треба да анализира израелска страна

Гамбрел сматра да је велико изненађење што је у овом нападу Хамас користио различита средства, попут мотоцикала, грађевинских машина и параглајдера, и да је евидентно имао помоћ споља, као и да се поставља питање шта то још палестински милитанти имају на располагању.

Држављани Црне Горе евакуисани из Израела

Авион са црногорским држављанима који су евакуисани из Израела, слетiо је на подгорички аеродром јутрос око 05.45 сати. 

Из Министарства спољних послова Црне Горе саопштенио је да је допутовао 101 путник из Црне Горе и још осам земаља, преноси портал РТЦГ. 

Авион компаније "То Монтенегро" отпутовао је синоћ у 23.05 часова са подгоричког аеродрома ка Тел Авиву.

Влада Црне Горе усвојила је на јучерашњој телефонској сjедници Информацију о потреби хитне евакуације црногорских грађана из Израела.

Израелска војска током ноћи погодила више од 200 циљева у Појасу Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи погодиле више од 200 циљева у Појасу Газе.

ИДФ наводи да су међу погођеним циљевима складиште оружја у џамији, стан који су користиле Хамасове снаге и висока кула коју је користила терористичка група, преноси Тајмс оф Израел.

Војска је објавила снимке на којима се види неколико напада.

Главни портпарол ИДФ Даниел Хагари поновио је да је војска повратила контролу над границом са Појасом Газе, након што су припадници палестинске милитантне групе Хамас дигли у ваздух дијелове граничне ограде током напада који је почео у суботу ујутро.

Он је рекао да у понедељак ниједан припадник Хамаса није ушао преко ограде у Израел.

ИДФ процјењује да се на израелској територији још крије мали број припадника Хамаса.

Најмање 11 Американаца међу убијенима у нападу Хамаса

Бригаде Ал Кудс покренуле велики ракетни удар на Ашкелон

Бригаде Ал-Кудс, војно крило палестинске екстремистичке организације Исламски џихад, синоћ су преузеле одговорност за покретање великог ракетног удара на окупирани град Ашкелон.

-У оквиру операције „Олуја Ал-Акса“ бригаде Ал-Кудс изводе велики ракетни напад на окупирани град Ашкелон - наводи се у саопштењу које је пренијела палестинска агенција "Palestine Today".

Јуче су бригаде Ал-Кудс најавиле су велики ракетни напад на град Тел Авив.

-У оквиру операције „Олуја Ал-Акса“ бригаде Ал-Кудс усмјеравају велики ракетни напад на Тел Авив и централне градове као одговор на масакре над палестинским цивилима и бомбардовање цивилних објеката“, наводи се у саопштењу.

Бригада Ал-Кудс, такође је саопштила да је заузела израелску војну кулу током упада у насеље Еинав на Западној обали.

У саопштењу се наводи да је један Израелац погинуо, а да су двојица  рањена током напада.

Обама: Сви Американци да буду ужаснути терористичким нападима на Израел

Бивши амерички предсједник Барак Обама поручио је да сви Американци треба да буду ужаснути терористичким нападима на Израел и "клањем невиних цивила".

-Сви Американци треба да буду ужаснути и огорчени дрским терористичким нападима на Израел и клањем невиних цивила. Тугујемо за онима који су погинули, молимо се за безбједан повратак оних који су таоци и стојимо уз нашег савезника, Израел, док демонтира Хамас -написао је Обама на друштвеној мрежи ИКс (Твитер).

Он је додао да, док САД подржавају право Израела да се брани од тероризма, морају да наставе да теже праведном и трајном миру за Израелце и Палестинце.

У нападима палестинске милитантне групе Хамас на Израел досад је страдало најмање 11 Американаца.

Њујорк тајмс: Терористички напад на Израел захтијева јединство и одлучност

Брутални терористички напад Хамаса на Израел је трагедија која може да промијени курс нације и читавог региона и који захтијева јединство и одлучност, пише Њујорк тајмс у редакцијском коментару.

-Напад је био трагичан и болан подсјетник на то колико је Израел одувијек био рањив, и наставља да буде, у вријеме пораста глобалног антисемитизма. Терористи су пробили граничне ограде без упозорења или било какве претходне провокације, слетјели на израелске плаже и испалили хиљаде ракета на Израел. Многи Израелци су овај напад назвали својим 11. септембром - наводи се у тексту.

Амерички лист наводи да је добро што је предсједник САД Џозеф Бајден пружио пуну подршку Израелу, додавши да САД, као најближи савезник Израела, имају кључну улогу.

-Лидери умјерене израелске опозиције рекли су да су спремни да се придруже господину (премијеру Бењамину) Нетанијахуу у влади националног јединства. Бајденова администрација, и сви израелски пријатељи и савезници, требало би да подстакну тако широку коалицију. Влада националног јединства је најбоља шанса Израела да се окупи како би се одбранио од агресије, као што је то чинио толико пута у својој историји, и да изађе из овог рата у стању да настави да ради ка стабилној, сигурној будућности која укључује мир са Палестинцима - пише Њујорк тајмс.

Истовремено, истиче се да је дужност америчке администрације да ради на спречавању ширења ерупције насиља, као и да Израел и Саудијска Арабија треба да наставе да раде на нормализацији односа, што је, како се наводи, можда био један од разлога због којих је палестинска милитантна група напала Израел.

-Криза се одвија док у Израелу траје исцрпљујући унутрашњи сукоб. Ултранационалистички и ултраортодоксни чланови коалиције господина Нетанијахуа покушавају да обуздају моћ правосуђа. Стотине хиљада Израелаца, укључујући резервисте, с правом се окупљају из недјеље у недјељу да протестују против ових опасних промјена и очувају своју демократију - наводи се редакцијском коментару Њујорк тајмса.

Међутим, лист поручује да војна снага Израела зависи од његовог националног јединства, али истиче да су све стране у сукобу обавезне да поштују међународно јавно право и да не угрожавају цивиле.

-Насиље у Израелу може интензивирати позиве на смањење војне помоћи Украјини. То је погрешан избор. Дужност Америке као пријатеља Израела је да чврсто стоји уз њега, да се придружи израелском народу у његовој тузи и да настави да ради на окончању циклуса насиља - закључује амерички лист.

Лидер Сиризе позвао Израелце и Палестинце да напусте логику „освете“

Нови лидер највеће грчке опозиционе партије Сириза Стефанос Каселакис позвао је данас Израелце и Палестинце да напусте логику „освете” и наставе преговоре о мирном рјешењу проблема двије државе.

-Логика „освете“, без обзира на цивилне жртве, у борби против терористичких напада, како је изјавио израелски премијер, погубна је и за Израелце и Палестинце - рекао је Каселакис.

Каселакис је осудио напад милитаната Хамаса који је угрозио изгледе за наставак преговора.

-Хамасови поступци се морају истражити као ратни злочини - наводи се у саопштењу, преноси грчка агенција Амна.

Лидер Сиризе је, међутим, указао и на одговорност Израела за ситуацију.

-Изгледи мирне коегзистенције између двије државе систематски су поткопани у претходном периоду илегалним израелским насељима и текућом окупацијом палестинских територија, као и ескалацијом тензија и нападима на палестинске цивиле, за шта је у великој мјери одговорна израелска држава -додао је он.

Каселакис је рекао да би грчка влада требало да предузме иницијативе за подршку жртвама рата.

-Изузетно је важно да поруку генералног секретара УН, која позива све стране на максималну уздржаност и заштиту цивилног становништва у складу са међународним хуманитарним правом, подржи циела међународна заједница како би се спријечио распрострањен сукоб у региону - истакао је Каселакис.

Према његовим ријечима, потребно је покренути организоване међународне напоре за прекид ватре у циљу поновног покретања преговора за рјешење и успостављање мирне коегзистенције две државе, засноване на границама из 1967. године, са источним Јерусалимом као главним градом Палестине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана