Бразилска полиција извршила рације широм земље током истрага о покушају државног удара

Tanjug
Foto: nasdaq

БРАЗИЛИЈА - Бразилска полиција саопштила је данас да је извршила рације широм земље и ухапсила најмање две особе у истрази о наводном покушају државног удара током немира присталица пораженог бившег предсједника крајње деснице Жаира Болсонара.

   Федерална полиција навела је у саопштењу да је уручила 32 налога за претрес и запљену у осам држава по налогу Врховног суда, пренио је Ројтерс.
  
 Извор из федералне полиције рекао је да су две особе ухапшене, једна у Бразилији, а друга у Рио де Жанеиру.
 

   "Злочини који се истражују су подметање пожара, злочиначко удруживање, насилно укидање владавине права и државни удар, за чије максималне комбиноване казне износе 34 године затвора", наводи се у саопштењу федералне полиције.
  

 Власти се суочавају са малом, али посвец́еном мањином Болсонарових присталица који одбијају да признају изборну побједу изабраног левичарског предсједника Луиса Ињасија Луле да Силве овог мјесеца.
    Тензије у Бразилу и даљу су високе након најтежих избора, наводи Ројтерс.
    Полиција у Бразилији је 24. децембра саопштила да је осујетила завјеру за постављање бомбе.
  

 Болсонаров присталица, који је повезан са групом која негира резултате избора, признао је да је направио уређај како би испровоцирао војску на интервенцију.
  

 Данашња операција повезана је са нередима 12. децембра, на дан када је потврђена побједа Лула да Силве, када су неке присталице Болсонара напале седиште савезне полиције и запалиле аутомобиле и аутобусе у Бразилији.
  

 Федерална полиција је саопштила да се удружила са цивилном полицијом како би истражила напад, а затим подијелила своје налазе са Врховним судом.
 

   Ројтерс је у сриједу извијестио да су нереди 12. децембра резултат вишедневних тензија након хапшења Милтона Балдина, присталице Болсонара који је 6. децембра позвао регистроване власнике оружја у земљи да дођу у Бразилију у знак протеста због побједе Луле на изборима.
 

   Уз растући страх од безбjедносних ризика за Лулину инаугурацију 1. јануара у престоници, бразилски Врховни суд је у среду одлучио да забрани регистрованим власницима оружја да носе ватрено оружје у савезном округу све док не преузме дужност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана