Бразил покреће истрагу о накиту од 3,2 милиона долара који је поклоњен Болсонару

Танјуг
Бразил покреће истрагу о накиту од 3,2 милиона долара који је поклоњен Болсонару

БРАЗИЛИЈА- Бразилски министар правде Флавио Дино наложио је данас полицији да истражи наводно непријављивање накита, поклона из Саудијске Арабије вриједног 3,2 милиона долара, који је добио бивши предсједник Жаир Болсонаро, пренио је Ројтерс.

Болсонаро и његова супруга Мишел добили су од саудијске владе огрлицу од дијаманата, прстен, сат и минђуше, које је заплиенила царина на аеродрому у Сао Паулу у октобру 2021. године.

Луксузни накит, који је произвео швајцарски "Шопар", пронађен је у торби владиног помоћника који је ишао у Ријад са тадашњим министром енергетике Бентом Албукеркујем.

Болсонаро, који је напустио Бразил у децембру и отишао у САД, негирао је да је учинио нешто незаконито, али је нови предсједник Луиз Инасио Лула да Силва затражио истрагу, док је један од министара у новој влади назвао цијели случај "кријумчарењем".

Бразилцима је дозвољено да унесу робу и поклоне у вриједности до 1.000 амееричких долара, а ако је вриједност већа, морају да плате велике таксе.

Болсонарови критичари кажу да поклони предсједнику припадају држави и морају ићи у предсједничку колекцију.

Дино је наредио савезној полицији да истражи медијске натписе да је то био покушај да се унесе накит који би био испоручен бившем председнику, уз заобилажење правних процедура, што је кажњиво законом.

Новине "Фоља де Сао Пауло" извјестиле су у недељу да је наводно постојао и други пакет накита дарован од Саудијаца, укључујући оловку, манжетне, прстен и бројаницу, и да се тај пакет налазио у пртљагу бразилске делегације, али да цариници нису успјели да га нађу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана