Бразил: Без заједничког договора о престанку крчења амазонске прашуме

Танјуг
Бразил: Без заједничког договора о престанку крчења амазонске прашуме

БРАЗИЛИЈАЖ - Осам земаља које дијеле Амазонски басен на састанку у Бразилу није постигло заједнички договор да се оконча крчење прашуме.

Представници осам земаља састали су се у бразилском граду Белему на дводневном самиту о том питању, првом таквом скупу за 14 година, а у заједничкој декларацији, која је усвојена у уторак, договорен је савез за борбу против крчења прашума, али је остављено свакој земљи да следи своје циљеве очувања шума, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

У заједничкој изјави, названој Белемска декларација, наводи се да ће нови савез имати за циљ да спријечи да прашума Амазоније достигне "тачку без повратка". Очување Амазоније је средишњи део напора у борби против климатских промјена.

Уочи самита, бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва позвао је на усвајање заједничког циља да се оконча крчења шума до 2030. године, што је стратегија коју је бразилска влада већ усвојила. Око 60 одсто Амазоније, највеćе прашуме на свету, припада Бразилу.

Остале земље које су учествовале на скупу су Боливија, Колумбија, Еквадор, Гвајана, Перу, Суринам и Венецуела.

У уводном говору у уторак, Лула је истакао да је климатска криза озбиљно погоршана и да је због тога потребно хитно јединствено дјеловање свих земаља. Скуп у Белему сматра се припремом за конференцију УН о климатским променама која ће бити одржана 2025. године, такође у Белему.

Крчење шума у ​​Бразилу је значајно смањено откако је Лула преузео председничку функцију од претходника Жаира Болсонара, али хиљаде квадратних километара шума и даље се губе сваке године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана