Браћа осуђена због крађе у музеју

Танјуг
Foto: BBC

ЛОНДОН- Два брата држављани Велике Британије завршила су у затвору због крађе артефаката из периода кинеске династије Минг у Музеју далекоисточне умјетности у Женеви укупне вриједности око три милиона фунти.

Браћа Луис и Стјуарт Ахерн из Гринича у јужном Лондону, признали су да су у ноћи 1. јуна 2019. године украли двије вазе и шољу из Баур фондације Музеја далекоисточне умјетности у Женеви, преноси лондонски дневник Гардијан.

 Они су у уторак осуђени на суду у Женеви на по три године и шест мјесеци затвора.

Швајцарске власти су саопштиле да су током крађе браћа Ахерн носила маске и рукавице, провалили су улазна врата, а онда разбили и витрину и однијели вриједне музејске артефакте за које се вјерује да су из 15. вијека и процијењени су на око 2.870.000 фунти.

Британски инспектор Мет Веб који је водио истрагу, рекао је да су браћа Ахерн пажљиво планирала ову провалу.

Они су темељно посматрали и извиђали терен како би се увјерили да безбједно могу да побјегну и да украдене ствари могу да врате у Велику Британију.

Инспектор Мет је организовао тајну операцију у једном хотелу у центру Лондона и представљајући се као купац умјетничких дјела договорио састанак са крадљивцима ради наводне куповине украдених предмета. Лопови су предали вриједну вазу полицијским оперативцима у замјену за 450.000 фунти и одмах су, на лицу мјеста, ухапшени. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана