Борису Џонсону забрањен улазак у британски парламент

ГС
Борису Џонсону забрањен улазак у британски парламент

ЛОНДОН - Одбор за привилегије британског парламента објавио је дугочекивани извјештај у чијој су жижи били скупштински наступи бившег премијера Бориса Џонсона.

Задатак четири посланика Конзервативне странке, као и двојице лабуриста и једног либерал-демократе, био је да утврде да ли Борис Џонсон стварно није имао сазнања о забавама и журкама у зградама владе док је земља била закључана због пандемије коронавируса или је лагао парламент.

Ово је први пут откако је Тонy Блаир земљу послао у рат у Ираку, тврдећи пред посланицима да Саддам Хуссеин посједује оружје за масовно уништење, да су се јавност, али и парламентарци запитали да ли премијер, први човјек извршне власти, показује отворен презир и непоштовање за водеће тијело законодавне власти - парламент.

Извјештај, иначе штиво од педесетак страна, касни два дана зато што је Одбор морао поново да се састане и размотри оставку Бориса Џонсона, коју је поднио одмах пошто му је тај документ послат на прелиминарни увид.

Они који су успјели да бар летимично прегледају свих педесетак страна, истичу да је Извјештај много гори по бившег премијера него што се очекивало.

Очекивани закључак Одбора је да је Џонсон свјесно и са предумишљајем лагао парламент. Неочекивана казнена мјера је тромјесечна суспензија бившег предсједника владе са функције посланика.

Пошто је поднио оставку и Одбор се поново састао да размотри њен критички садржај, пала је и одлука да се Џонсону ускрати пропусница за парламент, коју имају сви бивши посланици и која им омогућава ограничен приступ Вестминстеру како би могли да се нађу или ручају са бившим колегама или присуствују неком од бројних излагања појединаца и група, која се свакодневно одвијају у бочним просторијама парламента, које неодољиво подсјећају на древне учионице са скамијама.

О извештају и казненим мјерама Одбора за привилегије расправљаће и гласати Доњи дом британског парламента. Тада ће препоруке Одбора прерасти у обавезујуће одлуке.

Сам Џонсон је у својој оставци Одбор окарактерисао као "пристрасан", а Извјештај као "политички лов на вјештице".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана