Борељ: Земље ЕУ одлуку о укидању домета за украјинско оружје донеће појединачно

Tанјуг
Борељ: Земље ЕУ одлуку о укидању домета за украјинско оружје донеће појединачно

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да је на састанку шефова дипломатије земаља чланица Уније у Бриселу закључено да државе чланице треба да донесу одговарајуће одлуке о на националном нивоу у вези укидања ограничења за домет употребе оружја које је Запад послао Украјини.

Борељ је рекао да поједине државе чланице ЕУ уопште не шаљу оружје Украјини, тако да практично не могу да учествују у одлуци о укидању ограничења домета употребе оружја послатог Украјини, док су друге чланице истакле да имају право да одлучују о том питању у складу са својом националном политичком одлуком, објављено је на сајту Европске службе за спољне послове (ЕЕАС). 

„Дакле, одлука се неће доносити на европском нивоу“, навео је Борељ, одговарајући на питање да ли су министри постигли било какав политички договор у вези са украјинским захтјевом да се укину сва ограничења употребе наоружања на руским војним циљевима на руској територији. 

Неименовани званичник рекао је за портал Политико да је Кулеба на састанку позвао министре ЕУ да дозволе Украјини да гађа постројења у Русији, наводећи да тај предлог не треба сматрати ескалацијом. 

Кулебин апел и раније залагање Бореља на састанку су подржале Француска, Шведска, Летонија, Холандија и Пољска, рекао је званичник, напомињући да, према међународном праву, није забрањен улазак на територију агресора ради одбране. 

Борељ је такође рекао да је предложио да земље ЕУ уведу санкције појединим израелским министрима због, како је навео, „неприхватљивих порука мржње“ против Палестинаца за које тврди да су у супротности са међународним правом. 

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто објавио је на Фејсбуку да су приједлози Бореља о Украјини „непромишљени“. 

„Не желимо више оружја у Украјини, не желимо више смртних случајева, не желимо ескалацију рата, не желимо ширење кризе на Блиском истоку. Данас настављамо да се залажемо за здрав разум и мир“, навео је Сијарто. 

Државни секретар словачког министарства спољних послова Марек Есток изјавио је да Словачка не испоручује Кијеву оружје, већ само војну опрему. 

Есток је изразио разочарање због тога што састанак није одржан у Будимпешти, како је било планирано током мађарског предсједавања Саветом ЕУ, након што је Унија донијела одлуку да састанци на министарском нивоу током предсједавања Мађарске буду одржавани у Бриселу након што је оптужила мађарског премијера Виктора Орбана за злоупотребу предсједавања јер је, самоиницијативно посјетио Украјину, Русију, Кину и САД у јулу, пренијела је словачка агенција ТАСР. 

Есток је похвалио дискусију украјинског министра спољних послова Дмитра Кулебе на том састанку који је позвао земље ЕУ да се фокусирају на два аспекта пре предстојеćе зиме: снабдјевање противракетним одбрамбеним системима и обезбјеђивање енергетске сигурности Украјине током зиме. 

„Припремамо трећу заједничку сједницу украјинске и словачке владе, овог пута у Украјини, негдје близу границе“, навео је Есток. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана