Борељ: Треба пронаћи политичко рјешење за окончање „лудила“

Срна
Борељ: Треба пронаћи политичко рјешење за окончање „лудила“

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ затражио је данас да се пронађе „политичко рјешење“ за окончање „лудила“ у Појасу Газе, након што је из палестинског Министарства здравља саопштено да је у израелском нападу на школу погинуло 30 лјуди.

„Прекид ватре треба да буде проглашен одмах и да се поштује међународно право. Треба доставити довољно хуманитарне помоћи цивилима. Само политичко рјешење може зауставити ово лудило“, истакао је Борељ у објави на друштвеној мрежи „Икс“.

У другој објави он је навео да се десио нови напад на школу која је служила као склониште за интерно расељене у Кан Јунису и да је истовремено од становништва поново затражено да се премјештају, а да све указује да томе нема краја.

Израелска војска је нешто раније поручила Палестинцима да привремено напусте насеља на југу региона Кан Јунис у Појасу Газе како би могли да дјелују у том подручју и да треба да пређу у хуманитарну област у Ал Мавасију.

Палестински званичници су изјавили да је најмање 30 Палестинаца погинуло, а више од стотину је рањено у израелском нападу из ваздуха на школу у мјесту Деир ел Балах у централном дијелу Појаса Газе.

Израелска војска је саопштила да су гађали командни центар палестинске милитантне организације Хамас унутар комплекса школе Хадија у централном дијелу Газе.

У саопштењу се наводи да су из школе нападали војнике и да је ту било скривено наоружање, те да су цивили упозорени прије удара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана