Борељ стигао у Одесу; експлозије на западу Украјине

Г.С.
Foto: ВК.цом

Рат у Украјини – 583. дан.

Шмигаљ: У нападима оштећено 37 предузећа одбрамбене индустрије

У Украјини је у нападима оштећено 37 предузећа одбрамбене индустрије, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ.

„Схватамо да наша одбрамбена индустрија остаје једна од главних мета руских ракетних напада. Од таквих напада страдало је 37 предузећа. Сада радимо на додатним предлозима за њихову обнову“, рекао је Шмигаљ, преноси украјинска агенција УНН.

Он је додао да предузећа за производњу оружја и војне технике, која се налазе на територији Украјине, сваког месеца повећавају обим производње. Покрећу се нови производни погони и проширују они који су давали резултате пре почетка специјалне операције Русије.

Шмигаљ је подсетио да је украјинска влада 2023. године започела неколико експерименталних пројеката за производњу различитих типова дронова.

„Стварамо заједничка предузећа и сервисне центре, што помаже да се украјински војно-индустријски комплекс постепено интегрише у индустријско окружење партнерских земаља“, закључио је украјински премијер.

Експлозија у Ивано-Франковској области посљедица пробоја нафтовода

Експлозија у Ивано-Франковској области је посљедица пробоја нафтовода, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине.

„У близини села Стримба у Надворњанском округу дошло је до пуцања нафтовода пречника 150 милиметара, након чега су се излили нафтни деривати на површини од 100 квадратних метара и запалили, а ватра се проширила на приватну кућу. Према прелиминарним информацијама, поврикујеђене су три особе“, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграму државне службе за ванредне ситуације.

У служби су додали да су вентили на нафтоводу затворени, а на лицу мјеста су спасиоци.

Експлозије у Ивано-Франковској области на западу Украјине

У Ивано-Франковској области на западу Украјине одјекнуле су експлозије. Претпоставља се да се дим вије изнад нафтног постројења, саопштила је агенција РБК Украјина.

За сада нема званичних коментара о експлозији.

Штрак-Цимерман: Њемачка треба хитно да испоручи Украјини ракете дугог домета „таурус“

Њемачка треба хитно да испоручи Украјини ракете дугог домета „таурус“ за напад на руске положаје на Криму, изјавила је у интервјуу за медијску групу „Функе“ предсједница одбора за одбрану Бундестага и познати лобиста њемачких одбрамбених компанија Мари-Агнес Штрак-Цимерман.

„Требало би одмах да испоручимо ‘таурус’, јер би циљаном употребом крстарећих ракета украјинска војска могла озбиљно да поремети руско снабдјевање“, истакла је Штрак-Цимерман.

Она тврди да међународно право дозвољава Украјини да напада војне објекте на територији Руске Федерације. Такође је као мету за примјену ракета навела и Крим.

Политичарка, која је отворени лобиста за њемачку индустрију оружја и добија средства за своје говоре на разним конференцијама одбрамбених концерна, рекла је да постоји могућност да би ЕУ могла сама да дјелује у области испорука оружја, не ослањајући се на одлуке САД.

„У Европи не би требало да сваки дан у страху гледамо могућу промјену власти у Сједињеним Америчким Државама, већ морамо коначно да почнемо да јачамо сопствену безбједност и спољну политику. Европа мора да преузме више одговорности“, нагласила је она.

Главна спорна ставка у вези са испорукама ракета „таурус“ је њихов домет који износи 500 километара. Њемачка до сада принципијелно није испоручивала Кијеву оружје сличних карактеристика.

Украјинске снаге ракетирале су насеље Берестово

Украјинске снаге ракетирале су насеље Берестово у Запорошкој области. За сада нема информацијама о евентуалним жртвама и материјалној штети, саопштиле су хитне службе области.

Борељ стигао у Одесу

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ стигао је у ненајављену посјету Одеси, саопштила је његова прес служба.

 

Операција се наставља до уништења нацистичког режима у Украјини

Русија ће наставити своју специјалну војну операцију док у потпуности не уништи нацистички режим у Украјини и ослободи своју оригиналну територију, рекао је замјеник предсједавајућег руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев.
"Специјална војна операција наставиће се до потпуног уништења нацистичког кијевског режима и док оригинална руска територија не буде ослобођена од непријатеља", написао је он на "Телеграму".

Медведев је рекао да ће Русија постићи побједу и да ће број руских региона наставити да расте.

"Побједа ће бити наша и биће још руских региона", написао је Медведев, пренио је ТАСС.

Румунија извијестила о могућем руском упаду у ваздушни простор

Румунска војска идентификовала је током ноћи могући неовлашћени продор у ваздушни простор Румуније, када су руске снаге извеле нову серију напада на неке циљеве у Украјини, саопштило је Министарство националне одбране.

Према саопштењу министарства, у ноћи између 29. и 30.септембра, након откривања група дронова које су кренуле ка украјинској територији, у близини румунске границе, упозорени су становници опшина Тулцеа и Галати.

"Систем радарске контроле указао је на могући неовлашћени улазак у национални ваздушни простор уз сигнал који је детектован на рути према општини Галати", додаје се у саопштењу.

Министарство одбране је саопштило и да до овог тренутка нису идентификовани објекти који су пали из ваздушног простора на државну територију, а да ће се потрага наставити. 

Румунско министарство је саопштило и да ако се упад дрона потврди и идентификује, то би био четврти такав инцидент.

Кијев: Оборено 30 дронова у три области током ноћи

Украјинско ваздухопловство оборило је током ноћи 30 иранских беспилотних летуелица камиказе саопштио је генералштаб украјинских оружаних снага.

Украјинске снаге уништиле су дронове у Одеској, Николајевској и Виничкој области, наводи се у саопштењу.

Русија обиљежава Дан уједињења нових региона; Путин: Историјски догађај

Први пут Русија обележава Дан уједињења нових региона са Руском федерацијом, а ријеч је о четири области у Украјини чије је припајање Москва прогласила прије годину дана.

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Дан уједињења Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области са Русијом.

Москва: Руска ПВО елиминисала девет ракета изнад Белгорода

Руски системи ПВО елиминисали су изнад Белгородске области девет украјинских ракета из вишецјевних лансера "ураган", саопштило је руско Министарство одбране.

Претходно је гувернер Белгородске области Вјачеслав Глатков на Телеграму саопштио да је систем противваздушне одбране оборио ваздушне циљеве на прилазима Белгороду.

Према прелиминарним подацима, жртава и материјалне штете није било, преноси Тас.

Локалне власти: Руски напад на Виницу, наређена евакуација

Власти у западном украјинском региону Виница наредиле су јутрос евакуацију у области око инфраструктурног објекта који је погођен у руском нападу, преноси Ројтерс.

"У овом тренутку нема потребе за општом евакуацијом, осим непосредне области око мјеста поготка", саопштио шеф војне администрације за град Калинивка Васиљ Полишчук.

Није наведено која је мета погођена нити које оружје је коришћено у нападу.

Регионални гувернер Серхиј Борзов пријавио је напад на "инфраструктурну локацију", термин који украјински званичници понекад користе за означавање објеката индустријских објеката или оних који производе електричну енергију.

Према ранијим извештајима руски дронови дејствовали су у тој области.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана