Борељ: Русија може да уништава и сателите у свемиру

Срна
Борељ: Русија може да уништава и сателите у свемиру

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да Русија представља пријетњу у отвореном свемиру и тврди да Москва има капацитет да врши кибернетичке ударе на сателите и да их физички уништи антисателитским оружјем.

- У новембру 2021. године, Русија је извршила пробу кинетичког антисателитског оружја. То је био неодговоран чин којим је створен опасан отпад у свемиру и исто тако је послата порука свакоме да је Русија спремна да угрози сателите. Уколико то могу учинити једном сателиту, онда то могу са свим осталим - нагласио је Борељ.

Према његовим ријечима, у орбити је тренутно око 5.500 сателита, готово 10 њих има војне апликације, а бројни остали се користе у цивилне и војне сврхе.

Борељ је нагласио да су сателитске информације биле од кључног значаја током сукоба у Украјини, јер су украјинске држављане повезивале са том земљом и иностранством.

У новембру 2021. године, Русија је извршила успјешну пробу антисателитског ракетног система и погођена је неактивна свемирска летјелица “Целина-Д”. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да сателитски отпад који је настао након теста не представља никакву пријетњу по свемирске активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана