Борељ: Рафа не смије бити нападнута!

Танјуг
Борељ: Рафа не смије бити нападнута!

БОРЕЉ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је данас да партнери Израела и сусједне земље дијеле јединствени став да град Рафа на југу Појаса Газе не смије бити нападнут и позвао израелску владу да се конструктивно укључи у политички мировни процес.

Борељ је написао на платформи X да међународна заједница такође једногласно захтева хитно ослобађање свих талаца које држи Хамас у Појасу Газе.

Борељ је указао да Израел не може да уништи Хамас по цијену да на хиљаде палестинских цивила погине, као и да би даље расељавање више од милион угрожених Палестинаца било "поражавајуће".

"Позивамо владу Израела да послуша позиве међународне заједнице и конструктивно се укључи у политички мировни процес", навео је Борељ.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је данас америчком државном секретару Ентонију Блинкену да неће прихватити споразум који укључује окончање рата у Појасу Газе, преносе израелски медији.

Према ријечима високих америчких и израелских званичника, Нетанијаху је на састанку са Блинкеном рекао да, ако Хамас буде инсистирао на окончању рата, договор неће бити прихваћен.

Такође је нагласио да ће до инвазије на град Рафа доћи, преноси Тајмс оф Израел.

Претходно је портпарол Стејт департмента Метју Милер саопштио да је Блинкен у разговору са Нетанијахуом поновио да се САД противе планираном израелском нападу на град Рафа у којем је уточиште нашло више од милион Палестинаца који су побјегли од сукоба у другим дијеловима Појаса Газе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана