Борељ: Рад новинара важнији него икада

Срна
Борељ: Рад новинара важнији него икада

САРАЈЕВО - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ данас је поводом Свјетског дана слободе медија одао признање раду и храбрости новинара и медијских радника, те да је њихов рад важнији него икад прије.

Борељ је истакао да на терену новинари увијек морају бити заштићени и да ЕУ оштро осуђује све облике насиља над новинарима због њиховог рада, укључујући пријетње, без обзира од кога стижу, наводећи да таква кривична ђела не смију проћи некажњено.

“Новинари и медијски радници сваки дан храбро остварују слободу изражавања, често уз велики лични ризик. Независно новинарство које се темељи на чињеницама помаже у заштити наших демократских друштава тако што открива неправду, позива челнике на одговорност и омогућава грађанима да доносе одлуке”, навео је Борељ.

Он је нагласио да новинари и медијски радници који извјештавају о оружаним сукобима морају бити заштићени у складу са међународним хуманитарним правом.

“ЕУ жали због драматичног повећања броја новинара који су убијени или повријеђени током извјештавања о разорним посљедицама рата”, навео је Борељ.

Према његовим ријечима, ЕУ је и даље непоколебљив заговорник заштите слободе и плурализма медија у цијелом свијету.

Поводом Свјетског дана слободе медија, честитку новинарима упутили су, између осталих, предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић и министар одбране у Свјету министара Зукан Хелез.

Бећировић је у честитки навео да свако друштво које претендује да буде демократско мора да обезбиједи пуну слободу медија, слободу говора и слободу изражавања.

Он је, између осталог, указао да је пред БиХ важан посао да усклађивањем законске регулативе са европском правном тековином, уз подршку западних партнера, обезбиједи пуне новинарске слободе и права и на тај начин демократизује своје друштво.

Звиздић је навео да су медији важан дио изградње демократског друштва, те да су новинари на првим линијама изузетно одговорног задатка у врло динамичном периоду реформи усмјерених ка унапређењу квалитета живота грађана и испуњавању обавеза на евроатлантском путу.

Трећи мај у свијету се обиљежава као Дан слободе медија с циљем подизања свијести о значају слободе и независности медија. Циљ обиљежавања јесте подизање свијести о важности медијских слобода и њених основних начела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана