Борељ: Орбан није добио никакав мандат од Савјета ЕУ да посјети Москву

Танјуг
Борељ: Орбан није добио никакав мандат од Савјета ЕУ да посјети Москву

БРИСЕЛ - Мађарски премијер Виктор Орбан није добио никакав мандат од Савјета ЕУ да посјети Москву, а његов боравак у руској престоници одвијао би се искључиво у оквиру билатералних односа Мађарске и Русије, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Он је навео да су, због става ЕУ о рату у Украјини, искључени званични контакти између Уније и предсједника Русије Владимира Путина, а да самим тим Орбан не представља ЕУ ни у ком облику, саопштила је прес-служба Европске уније.

У саопштењу се подсећа да је предсједник Русије Владимир Путин оптужен од стране Међународног кривичног суда и да је расписан налог за његово хапшење у вези са принудном депортацијом дјеце из Украјине у Русију.

Орбан је данас у интервјуу за Радио Кошут рекао да Мађарска, као председавајућа земља ротирајућег преседништва ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да Будимпешта жели да направи кораке ка миру.

Он је истакао да је његов задатак да покаже колико је далеко свака страна спремна да иде, након чега лидери земаља ЕУ могу да донесу одлуку о наредним корацима када се ради о Украјини.

Мађарски сервис Радија Слободна Европа објавио је јуче, позивајући се на извор из мађарске владе, да ће Орбан отпутовати данас у Москву на састанак са Путином.

Орбан је 2. јула боравио у изненадној посети Кијеву, где се састао са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана