Борељ и 12 земаља: Талибани да пониште одлуку о забрани женама да раде у НВО

ГС
Борељ и 12 земаља: Талибани да пониште одлуку о забрани женама да раде у НВО

БРИСЕЛ - Министри спољних послова 12 земаља и високи представник Европске уније Жозеп Борељ данас су изразили озбиљну забринутост због тога што су талибани забранили женама да раде за националне и међународне невладине организације и затражили да одмах пониште ову одлуку, а жене и дјевојке врате и у школе.

У заједничком саопштењу Аустралија, Канада, Данска, Француска, Њемачка, Италија, Јапан, Норвешка, Швајцарска, Холандија, Велика Британија, САД и Борељ истичу да наредба “доводи у опасност милионе Авганистанаца који за свој опстанак зависе од хуманитарне помоћи” и позивају “талибане да хитно пониште ову одлуку”, преноси Танјуг.

Они истичу да су жене кључне за хуманитарне операције и операције основних потреба и додају да невладине организације неће моћи да допру до најугроженијих људи у земљи да им обезбједе храну и лијекове и друге услуге које су им потребне за живот.

Искључење жена би такође “утицало на хуманитарну помоћ коју пружају међународне организације, пошто међународне организације користе невладине организације да испоруче такве материјале и услуге”, наводи се у саопштењу.

Земље потписнице сматрају да талибани настављају да демонстрирају свој презир према правима и слободама авганистанског народа, посебно жена и дјевојака, и показују “своју незаинтересованост за нормалне односе са међународном заједницом”.

У саопштењу позивају талибане “да поштују политичка, економска, социјална и културна права жена и дјевојака у Авганистану”, траже да се девојке и жене врате на посао, у школе и на универзитет, као и да жене наставе да играју суштинску улогу у пружању хуманитарне помоћи и помоћи за основне потребе.

- Ми смо у блиском контакту са Уједињеним нацијама, које позивају, такође у име свих међународних донатора, да талибани одмах пониште ову одлуку. Тиме би се избегао сваки поремећај и омогућио наставак свих хуманитарних операција међународних и домаћих НВО - саопштиле су ове земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана