Борел: Важно помоћи Балкану у борби против кријумчарења оружја

Срна
Борел: Важно помоћи Балкану у борби против кријумчарења оружја

БРИСЕЛ - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп БореЛ нагласио је важност веће посвећености Уније када се ради о помоћи земљама Балкана у борби против насиља и кријумчарења оружја.

Он је говорио на Министарској конференцији у Бриселу о сузбијању трговине ватреним оружјем у Југоисточној Европи која је окупила министре земаља западног Балкана, представнике ЕУ институција и међународних и регионалних организација.

Борељ је рекао да подржава кампању предаје илегалног оружја која је већ почела у Србији, нагласивши да опасност која долази од оружја "није само теорија".

Говорећи о недавним пуцњавама у Србији, БореЛ је изјавио да су ти драматични догађаји подсјетили колико је важна борба против кријумчарења малог оружја и да је погрешно мислити да се такви инциденти не могу десити у Европи.

Он је нагласио да је одговорност сваког човјека да учини Европу безбједнијом и поздравио кампању предаје илегалног оружја која је већ започета у Србији, пренио је портал "Европски западни Балкан".

"Сви знамо да је таква активност велика опасност за наш мир и стабилност. То је вишеструка пријетња и повећава и ризик од терористичких напада", додао је БореЛ.

Учесницима су се, осим БореЛа, обратили министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, замјеник министра иностраних послова у Савјету министара Јосип Бркић, европски комесар за унутрашње послове Илва Јохансон и Гунар Строер, министар правде Шведске, у име земље која предсједава Савјету ЕУ.

Јохансонова је нагласила важност мјера спречавања илегалне трговине оружјем у региону и поздравила иницијативу власти Србије да се прикупи илегално оружје.

ЕУ је до сада уложила 38 милиона евра ради помоћи активностима контроле оружја у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана