Борел: Тешко задржати однос поверења с Кином ако не допринесе миру у Украјини

Танјуг
Борел: Тешко задржати однос поверења с Кином ако не допринесе миру у Украјини

БРИСЕЛ- Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Јозеп Борел поручио је да ће Бриселу бити тешко да задржи однос повјерења са Пекингом, ако Кина не покуша да допринесе проналажењу политичког рјешења за украјинску кризу.

Ово је дио говора који је Борел требао да одржи данас у аналитичком институту у Пекингу, али је морао да откаже путовање у Кину јер се заразио вирусом корона.

Припремљено обраћање објављено је на интернет страници Европске уније, преноси Ројтерс.

-Европској унији ће бити изузетно тешко, ако не и немогуће, да одржи однос повјерења с Кином, што бих волио да видим, ако Кина не допринесе тражењу политичког рјешења које се заснива на повлачењу Русије са украјинске територије -, упозорио је Борел.

Он је нагласио да “неутралност пред кршењем међународног права није вјеродостојна”.

Позвао је кинеског предсједника Си Ђинпинга да разговара с украјинским предсједником Володимиром Зеленским и да Кина обезбиједи више хуманитарне помоћи украјинском народу.

Од руског напада на Украјину у фебруару 2022, Си се два пута састао с руским предсједником Владимиром Путином, али још није разговарао с Зеленским.

Кина је, у свом документу о Украјини објављеном у фебруару, саопштила да се противи нападима на цивиле и на нуклеарна постројења, али се суздржала од отворене осуде Москве због оружаног дјеловања на украјинској територији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана