Борел: Путин се спрема за дуг рат

Танјуг
Борел: Путин се спрема за дуг рат

ЛУКСЕМБУРГ - Шеф европске дипломатије Јозеп Борел оптужио је данас руског предсједника Владимира Путина да се “спрема на дуг рат” и упозорио на могућност ширења сукоба на Блиском истоку на Либан, након што је либански Хезболах, који подржава Иран, запријетио нападом на Кипар.

Када је ријеч о Украјини, Борел је, по доласку на састанак министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, рекао да ће представити приједлог о томе како избјећи да било која држава чланица блокира коришћење прихода од замрзнутих руских финансијских средстава за подршку Украјини.

Он је додао да мора да се повећа подршка ЕУ Украјини.

-Имамо приходе од замрзнуте имовине и морамо да тражимо начин да их искористимо, избјегавајући било какву блокаду - рекао је Борел новинарима.

Он је додао да ће прва транша новца стићи следеће недјеље, а друга неколико мјесеци касније.

-Не могу се правити залихе од овог новца. Он се мора икористити. Ми имамо законску процедуру како бисмо избјегли било какву блокаду - поручио је Борел.

Оцијенио је да је очигледно да се руски предсједник Владимир Путин “спрема за дуг рат” пошто, како је навео, након што је одржан самит у Швајцарској, Путин “путује у Сјеверну Кореју, путује свуда гдје може да набави оружје”.

Он је додао да ће се током данашњег састанка шефова дипломатија ЕУ разговарати и о ситуацији на Блиском истоку и у Појасу Газе и истакао да су он и комесар Јанез Ленарчић указали да је испорука хуманитарне помоћи у Газу постала немогућа.

-Ризик да овај рат утиче на југ Либана и да се прелије, сваким је даном све већи. Јако смо забринути - упозорио је Борел.

Шеф европске дипломатије нагласио је да ће се током састанка Савјета ЕУ за спољне послове у Луксембургу разговарати и о ситуацији у Грузији.

-Отворена су врата да Грузија постане чланица Европске уније, али ако влада настави истим путем, настави да ради оно што ради, ова врата ће бити затворена. А грузијски народ ће платити посљедице -поручио је Борел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана