Пет европских лидера тражи колективне напоре ЕУ за наоружавање Украјине

ГС/Агенције
Пет европских лидера тражи колективне напоре ЕУ за наоружавање Украјине

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 707. дан. Помирење Русије и Украјине и прекид непријатељстава били би грешка, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

Пет европских лидера тражи колективне напоре ЕУ за наоружавање Украјине

Петоро лидера ЕУ позвало је данас Унију и њене државе чланице да појачају војну подршку Украјини и поручило да су Европи потребни колективни напори како би дугорочно наоружала Кијев. 

Њемачки канцелар Олаф Шолц и премијери Данске, Чешке, Естоније и Холандије Мете Фредериксен, Петр Фијала, Каја Калас и Марк Руте признали су у отвореном писму, које је објавио Фајненшел тајмс, да ће ЕУ заостати у циљу да пре марта пошаље милион граната Украјини, али су навели да напори ЕУ не смију да престану.

-ЕУ и њене државе чланице морају да обнове своје напоре и појачају своју војну подршку -поручили су лидери и нагласили да то мора да представља наставак колективног напора, преноси Политико.

Они су позвали "пријатеље и партнере Украјине" да се поново обавежу на одрживу дугорочну војну подршку Украјини као заједничку европску одговорност.

-Тек тада ће Украјина моћи да успије у одбрани од руске агресије - поручили су лидери ЕУ.

Писмо је упућено усред све већих позива европских лидера да се појача војна помоћ Украјини, пошто је подршка САД обустављена због суздржаности републиканских посланика у Конгресу по питању финансирања ратних напора Кијева.

Шолц је био најгласнији у позивању европских лидера да учине више по питању наоружавања Украјине.

-Испоруке наоружања Украјини које је до сада планирала већина земаља чланица ЕУ премале су. Потребни су нам већи доприноси - рекао је Шолц раније овог мејсеца.

Њемачка је до сада послала Кијеву војну помоћ у вредности од 17,1 милијарду евра, више од било које друге европске земље, показују подаци Института Кил.

На другом мјесту је Велика Британија са 6,6 милијарди евра, а трећа Пољска са три милијарде евра.

Француска, која је говорила о потреби реформе европске одбране како би ЕУ могла да подржи Украјину и без САД, до сада је послала Кијеву војну помоћ у вриједности од 500 милиона евра.

Лидери ЕУ окупиће се сутра на самиту у Бриселу, гдје се очекује да ће поново потврдити подршку Украјини и током којег ће разговарати о пакету помоћи Кијеву од 50 милијарди евра.

Борел: Украјина, одбрана ЕУ и ситуација у Црвеном мору теме састанка у Бриселу

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Jозеп Борељ најавио је данас да ће војна подршка Европске уније (ЕУ) Украјини, јачање одбрамбене индустрију ЕУ, као и безбjедносни изазови у Црвеном мору, Сахелу и Гвинејском заливу, бити главне теме неформалног састанка министара одбране ЕУ у Бриселу.

Он је то написао на платформи Икс и рекао да ће то бити три главне ствари у данашњој агенди.

Прије почетка састанка рекао новинарима да мора да се покаже да јасна посвећеност ЕУ Украјини остаје и да се наставља и додао да је важно да се разјасни ситуација и "сагледа гдје смо сада, гдје ћемо бити до марта и до краја године", преноси Ројтерс.

Борел се нада да ће на данашњој сједници бити донијета и одлука о томе која би држава чланица могла да предводи предстојећу мисију ЕУ за заштиту бродова у Црвеном мору.         

- Морамо да одлучимо која земља ће преузети команду, гдје ће се штаб налазити и која ће средства морнарице државе чланице обезбедити - рекао је Борел.

Он додаје да би та операција могла да буде покренута средином сљедећег мјесеца.          

- Неће све државе чланице бити вољне да учествују, али нико неће бити против (..) Надам се да ће 17. (фебруара) мисија бити покренута -рекао је Борел, додајући да ће операција бити названа "Аспирес", што значи "заштитник".

Кијев:Русија напала Украјину током ноћи са 20 дронова и ракетама „искандер“

Руске снаге су током ноћи напале територију Украјине са 20 јуришних беспилотних летјелица типа "шахед-136/131", од којих је 14 оборено, саопштила је украјинска војска.

Украјина је нападнута и балистичким ракетама „искандер-М“ са „окупираног Крима и Вороњешке области“, наводи се у саопштењу војске, преноси Униан.

-Снагама и средствима Ваздухопловства, у сарадњи са ПВО Украјинских одбрамбених снага, уништено је 14 непријатељских беспилотних летјелица у областима Николајев, Запорожје, Дњепропетровск, Кировоград и Харков - саопштила је украјинска војска.

У удару на Николајевску област повријeђена је једна особа која је хоспитализована на интензивној нези, а оштећена су складишта пољопривредног предузећа и зграда продавнице, гдје је избио пожар који се тренутно гаси, прецизира се у саопштењу.

Макрон: Европа мора да донесе храбре одлуке како би се одбранила Украјина

Европска унија мора да донесе храбре одлуке како би одбранила Украјину, и то прије него што САД потенцијално одлуче да обуставе или смање своју војну подршку Кијеву, изјавио је француски предсједник Емануел Макрон.

Гардијан: Зеленски од Залужњег тражио оставку, овај одбио

Володимир Зеленски затражио је од свог највишег војног команданта Валерија Залужњег да поднесе оставку, али је генерал то одбио, пише британски "Гардијан".

Борел: Помирење Русије и Украјине било би грешка

Помирење Русије и Украјине и прекид непријатељстава били би грешка, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

-Поново долазимо у искушење за помирење. Ове идеје су биле погрешне 2022. године и остале су погрешне и данас. Не смијемо дозволити да оне обликују нашу политику према Украјини -написао је европски званичник у ауторском тексту за француски лист ''Нувел обсерватер''.

Према његовим ријечима, 2024. година почела је "пљуском руских дронова и пројектила који су пали на Украјину", а руски предсједник Владимир Путин је тврдио да Украјина не може да се одупре руском нападу и да ће унутрашње подјеле и енергетска зависност спријечити Европску унију да јој прискочи у помоћ.

- Припремио се за рат који ће трајати само неколико дана. Многи Европљани су били близу тога да мисле исто. Међутим, ствари су се испоставиле сасвим другачије. Путин није могао да замисли да ће двије године касније Украјина и даље пружати отпор - навео је Борел.

Он је додао да су украјинске оружане снаге побиједиле у бици за Кијев и Херсон и ослободиле више од половине територије коју је заузела Русија. Такође, прекинуле су блокаду црноморских лука и приморале Русију да повуче највећи дио своје флоте са окупираног Крима, пише Борел.

-Међутим, украјинска контраофанзива прошлог љета није дала очекиване резултате и руски агресори врше притисак на Украјину, настављајући са интензивним бомбардовањем. Русија у 2023. години готово да није напредовала на бојном пољу, али је Путин и даље спреман да пошаље стотине хиљада младих Руса да гину да би освојили Кијев. Његова војска и његов народ пате, али он не зна пут назад - оцијенио је шеф европске дипломатије.

Он је позвао да се Кијеву обезбиједе средства неопходна за окупацију територија, укључујући ракете дугог домета и друге модерне системе наоружања. Борел је навео и потребу јачања противваздушне одбране Украјине.

Паралелно са овим мјерама потребно је развијати европски сектор војне индустрије, написао је Борел и додао да је ова индустрија далеко од спремности да ријеши проблеме са којима се суочава.

- Као резултат тога, поново чујемо да Украјина не може да побиједи и да подршка Запада неће издржати. И поново се појављују искушења помирења. Ове идеје су биле погрешне 2022. године, а погрешне су и данас. Не смијемо дозволити да они кроје нашу политику према Украјини. Као што је Сем Грин, стручњак за Русију на Краљевском колеџу у Лондону, рекао: „Путин можда жели преговоре, али не жели да преговара" - навео је Борел.

Додао је да руски предсједник жели да што прије оконча сукоб, али само под његовим условима.

-Путин говори о „денацификацији“, „демилитаризацији“, „демонтажи“. Три ријечи које значе само једно: капитулација. Он је већ у бројним приликама показао да никада не преговара у доброј вјери и да не поштује постигнуте договоре. А данас, мање од годину дана прије америчких избора, за које вјерује да би могли да иду у прилог његовим империјалистичким амбицијама, ко може озбиљно да вјерује да Владимир Путин тражи компромис? - запитао је шеф европске дипломатије.

Како је оцијенио, Путин је погријешио у погледу способности своје војске, отпора Украјинаца и у погледу европског јединства.

-Побједа Украјине пред руском агресијом је најбоља гаранција безбједности за Европу - рекао је он и закључио да, уз помоћ ЕУ, "Украјина може да врати империјалне амбиције Русије на сметљиште историје".

Расмусен: Украјина би требало да буде позвана у НАТО на самиту у јулу

Позив Кијеву да учествује на самиту НАТО у Вашингтону у јулу може да утре пут миру и лиши подстицаја ''руског диктатора Владимира Путина'' да настави рат против Украјине, изјавио је бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен на заједничком брифингу са шефом кабинета украјинског предсједника Андријем Јермаком у Кијеву.

Званичници: Руси дроновима напали цивилну инфраструктуру у Харкову

Руски дронови погодили су синоћ цивилне циљеве у Харкову на сјевероистоку Украјине, изазвавши пожаре и нанијевши штету инфраструктури, саопштили су локални званичници.

Градоначелник другог по величини града у Украјини Игор Терехов написао је на Телеграму да је један дрон погодио стамбену зграду и изазвао пожар, преноси Ројтерс.

Гувернер Харковске области Олех Синехубов рекао је да је у више напада дроновима оштећена градска и цивилна инфраструктура.

Он је додао да је на град пало најмање шест дронова.

Размјере штете и подаци о могућим жртвама још се утврђују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана