Борел: Од сада нећу говорити о мировном процесу, желим рјешење с двије државе

ГС/Агенције
Борел: Од сада нећу говорити о мировном процесу, желим рјешење с двије државе

ТЕЛ АВИВ, ГАЗА -Сукоб Израела и Хамаса ушао је у 108. дан. Израелска војска најавила је да проширује копнену офанзиву у Кан Јунису, граду на југу Појаса Газе. Израелски и палестински министри спољних послова ће се састати данас у Бриселу са својим колегама из земаља чланица Европске уније.

Након дугог нестанка струје, у Гази поново раде мобилни телефони и интернет

Након дугог нестанка струје изазваног сукобом Израела и Хамаса, широм Појаса Газе поново раде комуникационе мреже.

Готово потпуни прекид струје, који је трајао више од недјељу дана, довео је до деветог прекида комуникација у Гази од почетка рата, наводи се на интернет страници Нетблокс, преноси CNN.

Фарес Самер, шеф палестинског телекомуникационог провајдера Оредо, потврдио је данас за CNN да је мрежа реактивирана у јужној и централној Газу, као и да функционише и на сјеверу палестинске енклаве.

-Ово подразумијева активирање комуникација путем мобилног телефона и интернета - рекао је Самер. Борел: Од сада нећу говорити о мировном процесу, желим рјешење с двије државе

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел изјавио је данас, пред почетак састанка ЕУ посвећеног мировном плану за Газу, да од сада неће говорити о мировном процесу, већ да жели рјешење са двије државе.

- Од сада нећу говорити о мировном процесу, већ желим процес рјешења са две државе -  рекао је Борел новинарима уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу, како наводи Тајмс оф Израел.

Он је такође истакао да хуманитарна ситуација у Појасу Газе, који је тренутно под опсадом Израела због сукоба са Хамасом, не може бити гора.

Борел ће на данашњем састанку Савјета за спољне послове Европске уније у Бриселу представити план у 10 тачака за мир између Израела и Палестинаца.

У писму државама чланицама, Борел је написао да ће његова мапа пута “разрадити, са практичним приједлозима, договорени принцип да ће само политичко, одрживо, дугорочно рјешење израелско-палестинског сукоба донети мир између два народа и стабилност у региону”, пренио је раније Тајмс оф Израел.

Амерички специјалци нестали у Аденском заливу проглашени мртвим

Двојица америчких специјалаца, припадника Морнаричких фока који су нестали у Аденском заливу раније овог мјесеца, проглашени су мртвим, изјавио је у недјељу неименовани амерички војни званичник.

Шеф израелске дипломатије и палестински министар на састанку ЕУ о мировном плану

Израелски и палестински министри спољних послова ће се састати данас у Бриселу са својим колегама из земаља чланица Европске уније.

ЕУ разматра потенцијалне кораке ка свеобухватном мировном рјешењу за двије сукобљене стране у тренутку док бјесни рат Израела и палестинског Хамаса у Гази, наводи Ројтерс.

Израелски министар спољних послова Израел Кац и шеф палестинске дипломатије Ријад ал-Малики ће учествовати на редовном састанку министара спољних послова ЕУ у Бриселу махом посвећеном Блиском истоку и рату у Украјини.

Овом састанку ће присуствовати и министри спољних послова Саудијске Арабије, Египта и Јордана, као и генерални секретар Лиге арапских држава с обзиром на то да ће бриселски састанак бити фокусиран на посљедице упада Хамаса у Израел 7. октобра и израелског војног одговора, напомиње Ројтерс.

Породице талаца подигле шаторе испред Нетанијахуове резиденције

Чланови породица талаца које је отела милитантна група Хамас и неколико десетина демонстраната поставили су шаторе на тротоару улице Аза испред приватне куће премијера Бењамина Нетањахуа у Јерусалиму, тражећи од владе да хитно постигне договор о таоцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана