Борел: Исход рата у Украјини биће одлучен овог прољећа или љета, морамо бити брзи

Танјуг
Борел: Исход рата у Украјини биће одлучен овог прољећа или љета, морамо бити брзи

ВАШИНГТОН - Шеф дипломатије Европске уније Јозеп Борел изјавио је да обезбјеђивање новог пакета војне помоћи Украјини не може да чека, пошто ће, како је оцијенио, исход рата у Украјини бити одлучен овог прољећа или љета.

Усљед сумњи око континуиране америчке подршке Кијеву, Борељ је рекао новинарима у Вашингтону да је његова порука америчким конгресменима да "шта год је потребно да се уради, мора да се уради брзо", пренио је Ројтерс.

-То је наша истина у ЕУ. Морамо да убрзамо ствари, да појачамо подршку да радимо све брже. Зато појачавамо капацитете наше војне индустрије. А то је истина и за САД - рекао је Борел.

Он је додао да ће наредни мјесеци бити "одлучујући".

-Бројни аналитичари очекују велику руску офанзиву овог љета, а Украјина не може да чека исход америчких избора у децембру - истакао је Борел.

Демократе предсједника Џозефа Бајдена подржале су војну помоћ Украјини од почетка руског напада на Украјину, док је бивши предсједник Доналд Трамп заузео резервисанији став.

Предсједавајући Представничког дома, републиканац Мајк Џонсон, засад је одбио да стави на гласање пијредлог закона којим би се обезбиједила помоћ од 60 милијарди долара Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана