Борел дочекао јутро у склоништу у Кијеву

ГС/Агенције
Борел дочекао јутро у склоништу у Кијеву

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 714 дана.Русија је на сједници Савјета безбједности Уједињених нација оптужила САД да су "директни саучесник" у рушењу руског војног транспортног авиона прошлог мјесеца изнад Белгородске области.

Зеленски: У ракетирању Кијева најмање двоје мртвих, више од 10 људи повријеђено

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да су најмање двије особе погинуле у главном граду Кијеву, током јутрошњег масовног руског ракетног напада на Украјину.

-У Кијеву је повријеђено више од 10 људи. За сада знамо за најмање двоје мртвих. Под рушевинама може бити још људи - саопштио је Зеленски на Телеграму.

Украјинска противваздушна одбрана је оборила 29 ракета и 15 дронова које је лансирала Русија у данашњем масовном нападу, саопштио је начелник украјинске војске Валериј Залужњи.

Он је на Телеграму прецизирао да су руске снаге лансирале 64 ракете и беспилотне летјелице у неколико таласа напада.

Укупно су оборена 44 пројектила и дрона, додао је Залужњи, преноси Ројтерс.

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су раније данас да је Русија извела ракетни напад на Кијев и друге украјинске градове, као и да су због тога активирани системи противваздушне одбране. У Кијеву су се чуле гласне експлозије мало прије седам часова по локалном времену, а градоначелник Кијева Виталиј Кличко потврдио је да су били ангажовани системи ПВО, преноси Ројтерс. Два високонапонска вода у престоници оштећена су фрагментима ракете, рекао је Кличко, због чега је у неким областима нестало струје.

Наводи се и да је цијела Украјина под узбуном за ваздушни напад. Гувернер Харковске области на сјевероистоку Украјине Олех Синехубов, рекао је да су руске ракете погодиле нестамбене објекте и инфраструктурне објекте у Харкову.

У ракетном нападу јужније у Миколајеву погинула је једна особа и оштећено најмање 20 стамбених зграда, а пријављено је и неколико повреда, рекао је градоначелник града Олександр Сјенкевич.

-Има оштећених стамбених објеката. Њих око 20 је без кровова. Оштећења на гасоводној и водоводној мрежи већ отклањају комуналци. Има рањених. Једна особа је хоспитализована. Другима је помоћ пружена на лицу мјеста - написао је он на Телеграму прије него што је додао да је хоспитализовани мушкарац преминуо.

Борел дочекао јутро у склоништу у Кијеву

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел, који борави у дводневној посјети Украјини, саопштио је да је јутро дочекао у склоништу због сирена за ваздушну опасност које су се огласиле широм Кијева.

-Почињем јутро у склоништу док се сирене оглашавају широм Кијева.Ово је свакодневна реалност храброг украјинског народа, откако је Русија покренула своју противправну агресију - написао је Борел на платформи Икс.

Русија је извела ракетни удар на Кијев и друге украјинске градове у јутарњим сатима, саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге, а неколико експлозија се чуло у главном граду земље када су системи противваздушне одбране били ангажовани на одбијању напада. Гласне експлозије чуле су се у Кијеву нешто пре седам часова, извјестили су очевици агенцију Ројтерс.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је на Телеграму да су ангажовани системи противваздушне одбране. Он је додао да су дијелови главног града Украјине остали без струје данас, након што је оборена руска ракета оштетила далеководе.

У Кијеву и остатку земље ваздушна упозорења трају већ више од два сата, наводи Ројтерс.

Олех Синехубов, гувернер Харковске области, на сјевероистоку Украјине, саопштио је да су руске ракете погодиле нестамбену инфраструктуру у граду Харкову, административном центру региона. Раније је најављено да ће се Борел током своје посјете Украјини одржати састанке са предсједником Володимиром Зеленским, премијером Денисом Шмихалом, министром спољних послова Дмитром Кулебом и министром одбране Рустемом Умеровим.

Како је јуче саопштила прес служба Европске уније, обратиће се и посланицима у Врховној ради. Високи представник и потпредсједник Борел ће посетити Саветодавну мисију ЕУ за реформу сектора цивилне сигурности у Украјини (ЕУАМ Украине).

Русија оптужила САД да су директан саучесник у рушењу авиона са украјинским заробљеницима

Русија је на сједници Савјета безбједности Уједињених нација оптужила САД да су "директни саучесник" у рушењу руског војног транспортног авиона прошлог мјесеца изнад Белгородске области, а Вашингтон је оптужио Русију да је испалила најмање девет сјевернокорејских балистичких ракета на Украјину.

Замјеник америчког амбасадора у Уједињеним нацијама Робет Вуд оптужио је Русију да је испалила најмање девет сјевернокорејских балистичких ракета на Украјину и рекао да Русија и Сјеверна Кореја морају да одговарају јер су тиме прекршиле резолуције Савета безбједности.

И Москва и Пјонгјанг су раније негирали оптужбе САД да је Сјеверна Кореја испоручила ракете Русији.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је на сједници СБ о Украјини да су САД "директни саучесник" у рушењу руског војног транспортног авиона прошлог мјесеца изнад Белгородске области у Русији, пренио је Ројтерс.

Небензја је истакао да Русија посједује непобитне доказе да су украјинске снаге користиле америчке ракете "патриот" приликом обарања руског авиона 24. јануара када су погинуле 74 особе, укључујући 65 заробљених украјинских војника који су били предвиђени за размјену.

Русија је затражила одржавање сједнице СБ због украјинског напада у суботу на пекару и ресторан у источној Украјини у којем је погинуло најмање 28 особа, а у којем је користила ракете са Запада.

Виши украјински дипломата у УН Серхиј Дворник оптужио је Русију да злоупотребљава СБ "за ширење лажних информација".

Вуд је рекао да САД жале за свим цивилним жртвама, али је напоменуо да је Русија једини агресор у рату у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана