Борбе на сјеверу и југу Газе

ГС/Агенције
Foto: Танјуг

ТЕЛ АВИВ/ГАЗА - 69. дан. Борбе настављене и јутрос у Шеџаји и Џабалији на сјеверу Газе и у Кан Јунису. У нападу дроном на Џенин, на Западној обали, двије особе убијене, 10 рањено. Убијена још два таоца која је држао Хамас. У офанзиви досад убијено 116 израелских војника. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да Израел ништа неће спријечити да уништи Хамас. Лидер Хамаса је истакао да је било какав аранжман у Појасу Газе без укључивања Хамаса заблуда.

Истраживање јавног мњења: Међу Палестинцима расте подршка Хамасу

Подршка Хамасу порасла је међу Палестинцима од почетка сукоба Израела и Хамаса 7. октобра, показали су резултати истраживања јавног мњења Палестинског центра за истраживање политике које је спроведено у сарадњу са њемачком фондацијом "Конард Аденауер". 

Највећа подршка долази са територије Западне обале, док је нешто мањи број оних из Појаса Газе који подржавају дјеловање Хамаса. 

"Подршка Хамасу на Западној обали је троструко виша у односу на истраживање од пре три мјесеца, док је подршка Хамасу у Појасу Газе порасла, али не значајно", наводи се у истраживању. 

Палестински центар за истраживање политике финансиран је од стране Европске уније, а анкета међу испитаницима показује да је у исто вријеме опала подршка палестинском председнику Махмуду Абасу.

Више од 60 одсто Палестинаца, од 1231 испитаника, сматра да палестинске власти морају да буду распуштене.  

Истраживање је спроведено током прекида ватре, а учесници су интервјуисани лицем у лице на Западној обали и у Појасу Газе.

Упркос порасту популарности, већина на Западној обали и у Појасу Газе и даље не подржава Хамас, закључује се у извјештају, а преноси Гардијан. 

Лидер Хамаса: Било какав аранжман у Појасу Газе без укључивања Хамаса је заблуда

Лидер Хамаса Исмаил Ханије навео је током телевизијског обраћања из Катара да је "било какав аранжман у Појасу Газе, који не укључује Хамас или покрет отпора, заблуда".  

Ханије се огласио дан након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху истакао да неће дозволити "улазак у Појас Газе онима који подржавају и финансирају тероризам".

Вођа Хамаса је такође изразио спремност за дискусије о политици која ће објезбедити права Палестинаца на независну државу са Јерусалимом као главним градом.

Навео је и да је отворен за преговоре о окончању израелског напада на Појас Газе.

ИДФ: Борбе настављене и јутрос у Шеџаји и Џабалији на сјеверу Газе и у Кан Јунису

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су борбе настављене током ноћи и јутрос у Шеџаји и Џабалији на сјеверу Газе и у Кан Јунису на југу, јавља Тајмс ов Израел.

ИДФ тврди да су "уклонили многе терористе" на сјеверу током протеклог дана.

"У једном случају, оклопне трупе су идентификовале Хамасове оперативце који су их пратили, пуцали на њих и убили их", наводи се у саопштењу.

У другом случају, ИДФ су извршиле рацију на школски комплекс из којег су нападачи Хамаса, како тврде, пуцали на војнике. "Елиминисали смо терористичку инфраструктуру пронађену у школи", наводи ИДФ.

У неколико рација у Кан Јунису пронађено је оружје, укључујући гранате и пушке калашњиков. Војници су уништили и два тунелска шахта, складиште оружја и јаму за лансирање ракета.

У Шеџаји је, како ИДФ наводи, пронађено оружје.

"Војници 414. батаљона су приметили снајперисту Хамаса који пуца на трупе и упутили хеликоптер да гађа зграду из које је пуцао, убивши га", закључује се у саопштењу.

У нападу дроном на Западној обали убијена два Палестинца, 10 рањених

Новинска агенција Палестинске управе Вафа тврди да су две особе погинуле током ноћи у нападу израелске беспилотне летјелице у Џенину на Западној обали.

Наводи се да је ријеч о 27-годишњем мушкарцу и једном тинејџеру.

Још десет особа је повријеђено, од којих најмање троје теже.

Операција ИДФ-а и хапшења у граду на Западној обали ближи се свом 48. сату.

До сада су ухапшене стотине осумњичених и заплијењено оружје.

Нема директних коментара ИДФ-а о сукобима током ноћи.

Број израелских војника страдалих у офанзиви на Хамас порастао на 116

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је јуче један војник погинуо током борби у јужном појасу Газе, чиме је број погинулих војника у копненој офанзиви на Хамас порастао на 116.

Тридесетосмогодишњи војник је страдао, а још један војник батаљона је тешко повријеђен након што је њихов тенк погођен противтенковском вођеном ракетом.

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је да ништа неће спријечити Израел да уништи палестинску милитантну групу Хамас упркос притиску међународне заједнице.

Америчка администрација одлаже продају више од 20.000 пушака америчке производње Израелу. Забринути су због напада израелских насељеника на Западној обали, пренио је амерички портал Аксиос, позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Израелска војска наставља и са операцијама на сјеверној граници са Либаном. Током јучерашњег дана гађали су позиције на југу Либана са којих сумњају да су испаљене ракете.

Убијена још два таоца која је држао Хамас у Појасу Газе

Израел је потврдио да су убијена још двојица талаца које је у Појасу Газе држала палестинска милитантна група Хамас.

Убиство Тала Чаимија и Џошуе Луита Молела, које је држао Хамас, потврдили су њихови кибуци, преноси Џерусалим пост.

Лист наводи да су Тал Чаими, становник кибуца Нир Јоцак и Џошуа Луито Молел, становник Нахал Оза, убијени док их је Хамас држао као таоце у Појасу Газе, а да њихова тијела и даље држи та палестинска милитантна група. 

Чаими, који је био киднапован у нападу Хамас на југ Изреала 7. октобра, био је дио одреда за хитне случајеве, који је послат да одбије напад Хамаса док не стигне појачање.

Нови докази показују да је убијен истог дана и да је његово тијело однето у Газу, наводи Џерузалем пост.

Молел, студент пољопривреде из Танзаније, стигао је у Израел двије недеље прије напада Хамаса и радио је као мљекар у кибуцу Нахал Оза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана