Кравава борба за превласт на Хаитију, Роштиљ добио конкуренцију

ГС
Кравава борба за превласт на Хаитију, Роштиљ добио конкуренцију

ПОРТ-О-ПРЕНС - Бивши полицајац који воли да држи конференције за штампу док витла аутоматском пушком и млади криминалац који подједнако ужива у појављивању у реп спотовима као у трговини оружјем и дрогом. BBC наводи да су ово само двојица вођа банди окривљених за пораст насиља које је захватило хаићанску престоницу Порт-о-Пренс и довело до оставке премијера Хаитија Аријела Анрија.

На све то додајте побуњеника који тек што је изашао из затвора у САД са плановима да постане предсједник и добићете експлозивну мјешавину.

Четрдесетседмогодишњи бивши полицајац можда није најмоћнији вођа банди на Хаитију, али је Џими Шеризије изникао као највидљивије лице скорашњих немира.

Обучен у омиљени препознатљиви панцир док разговара са новинарима, човјек нашироко познат као Роштиљ предводи савез банди познатих као Г9. Роштиљ је био један од најгласнијих непријатеља Аријела Анрија, захтијевајући његову оставку откако је овај први пут наименован за премијера.

Вођа Г9 воли да се представља као неко ко се бори за обичан народ а против олигархије.

Али не само да је оптужен да је 2018. године предводио масакр у ком је страдао велики број људи, већ је стајао и иза блокаде терминала за гориво Варо.

Напади Г9 на испоруку воде и хране довели су до озбиљних несташица међу најсиромашнијима на Хаитију. Несташица горива коју је изазвала блокада довела је до тога да болнице не могу да одржавају агрегате да би пружили најосновнију негу.

-Роштиљ је изнио недефинисане захтјеве за праведнији и равноправнији систем, али, наравно, иронија читаве те ситуације је да оружане групе у престоници и око ње претварају животе људи у пакао -објашњава стручњак за Хаити Мајкл Дајберт.

Роштиљ тврди да је ујединио озлоглашено разједињене банде Порт-о-Пренса у коалицију звану Вив Ансам (Живот заједно).

Тешко је, међутим, потврдити ту тврдњу, преноси BBC на српском.

Али иако ниједна ривалска банда није то негирала, било какав савез међу њима осуђен је да буде кратког вијека, према Мајклу Дајберту.

-Ове групе се немилосрдно све вријеме боре једна са другом -објашњава новинар, писац и истраживач са Универзитетског института у Лисабону.

Дајберт каже да изгледа да су банде пронашле „модус вивенди" док покушавају да сруше државу.

-Са којим циљем, нисам тачно сигуран - додаје он.

Да све буде језивије, Роштиљ је упозорио прошле недјеље да би могао да избије „грађански рат" ако се Анри врати на Хаити.

Вођа Г9 се још није огласио откако је Анри саопштио да ће поднијети оставку чим буде формиран прелазни савјет.

Али судећи по његовим претходним упозорењима да Хаићанима треба препустити самима да одлучују о хаићанским питањима без уплитања са стране, планирано размјештање мулти-националних снага безбједности на Хаити неће наићи на Роштиљеву подршку.

Ромејн Ла Кур, стручњак из Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, каже да већина Роштиљеве моћи потиче од контроле над престоничком луком и терминала за гориво.

-Ако буду послате међународне полицијске снаге да поврате ове кључне инсталације, Роштиљ може да доживи пад утицаја - каже Ле Кур.

И Ле Кур и Дајберт упозоравају да Роштиљ није ни издалека најмоћнији вођа банди на Хаитију, само онај који је најприступачнији медијима.

-Већина најмоћнијих личности су људи који не дају интервјуе новинарима - истиче Дајберт.

Један од вођа банди за ког са вјерује да има више моћи од Роштиља је двадесетшестогодишњак познат као Изо.

-Изо се разликује од Роштиља, бившег полицајца, по томе да је преко гангстерске хијерархије стигао до тога да предводи банду Вилаж де Дај - 5 Сегон -објашњава Ромејн Ле Кур.

Двојица вођа дијеле љубав према пажњи медија, али Изо обично користи друштвене мреже да би објављивао музичке спотове уместо да шири политичке ставове.

Млади гангстер је објавио велики број реп спотова и чак је и добио награду од Јутјуба зато што је привукао 100.000 пратилаца.

Али иза разметљиве гангстерске фасаде крије се немилосрдни криминалац чије банде учествују у силовањима, отмицама, и трговини дрогом и оружјем, према Уједињеним нацијама.

Он је оптужен и за опструкцију испоруке хуманитарне помоћи.

Ромејн Ле Кур, који годинама проучава банде Хаитија, каже да је оно због чега се Изо истиче чињеница да је успио да стекне контролу над пловним путевима у Заливу Порт-о-Пренса.

То му омогућује да заобиђе територије које држе друге банде и дозвољава да брзо шаље оружје.

Према УН-у, Изо је искористио „крхко безбедносно окружење" Хаитија да би зарадио новац преко трговине дрогом са неким од испорука које наводно стижу директно из Јужне Америке у четврт Вилаж де Дај коју он контролише.

У извјештају о кризи банди на Хаитију, Глобална иницијатива против транснационалног организованог криминала открила је Изоове покушаје да прошири територијалну контролу ван престонице.

 

Упади његове банде у Миребале, 35 километара сјеверно од главног града, довели су до смртоносних окршаја између чланове његове банде 5 Сегон и самоорганизованих осветника у којима је страдало 30 људи.

Према извјештају, најмање 800 породица је потегло од куће због насиља које је избило.

Ле Кур истиче да ће бити посебно тешко разбити Изоову мрежу трговине дрогом и кријумчарења оружја јер је разноврсна, и то у толикој мјери да он чак ни не преза од продаје оружја властитим ривалима.

Ги Филип је још један полицајац који је прешао на другу страну закона.

Овај 56-годишњак је предводио пуч против предсједника Бертрана Аристидеа 2004. године.

Он се 2016. године кандидовао за Сенат на Хаитију и побиједио.

Али свега неколико дана прије него што је требало да поднесе заклетву - због чега би добио имунитет од кривичног гоњења - ухапшен је под оптужбом за трговину дрогом и испоручен САД-у.

Признао је да је примао мито како би заштитио пошиљке наркотика у САД док је радио као виши полицијски званичник.

Филип је враћен на Хити у новембру након што је одслужио казну, што је потез који Мајкл Дајберт описује као „доливање бензина на већ разуларени пожар".

Филипу није требало дуго да почне да дијели видео поруке на друштвеним мрежама у којима позива на „побуну" против Анрија.

Ги Филип је отворено изразио жељу да постане следећи предсједник Хаитија.

Упитан да ли његове служење затворске казне може да се покаже као препрека на његовом путу до предсједничке палате, он је одговорио: „Бивши предсједник Јужноафричке Републике Нелсон Мандела је био у затвору. Бивши венецуелански предсједник Уго Чавез је био у затвору. Бразилски предсједник Луиз Ињасио Лула да Силва је био у затвору… И зато ако ми мој народ вјерује, бићу његов вођа. Све је на мом народу, ником другом."

Дајберт истиче да Филип није једини који је изразио предсједничке амбиције усред хаоса који је створило насиље банди.

-Група која је најчешће заборавља у свему овоме је сам народ Хаитија - каже он, скренувши пажњу на хуманитарну кризу током које се процјењује да се пет од 11 милиона становника Хаитија суочава са акутном глади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана