Бомбардовање настављено, Гадафи тражи хитну сједницу СБ VIDEO/FOTO

Глас Српске
Бомбардовање настављено, Гадафи тражи хитну сједницу СБ VIDEO/FOTO

Лондон,Триполи – Према тврдњама власти у Триполију, 48 људи је погинуло на почетку бомбардовања, када је на Либију испаљено 112 крстарећих ракета. Од јутрос у нападима учествују амерички “невидљиви” бомбардери Б2 и британски ловци “торнадо”. Гадафи прети да ће претворити Медитеран у “ратно поље”, јавио је РТС.

Међународна коалиција бомбардовала је јутрос Либију из ваздуха и са мора, укључујући и главни град Триполи.

Коалиција на челу са СAД, Француском и Британијом јуче је на основу резолуције УН напала Либију. Број жртава западне интервенције првог дана бомбардованја 48, а 150 људи је повређено.

Три “невидљива” америчка бомбардера Б-2 извела су напад на важну либијску ваздушну базу, на коју је бачено 40 бомби, јавила је америчка телевизија CBS. Званично акција бомбардера Б-2 није потврђена.

Према наводима америчке телевизије, циљ ове операције био је да се уништи велики део либијске авијације.

Вашингтон и Лондон су испалили више од 110 Томахавк ракета са бродова и подморница од суботе у 20.00 по централноевропском времену на више од 20 циљева у Либији, укључујући на системе антиракетне одбране и стратешке комуникацијске чворове, све на либијској медитеранској обали.

Либијске власти су раније саопштиле да су тешко оштећени цивилни и војни циљеви у Мисрати, источно од Триполија као и у Зуари на западу, Сирти, родном граду Гадафија на истоку, као и у Бенгазију, упоришту побунјеника на истоку.

karta

Гадафи: Либијци спремни и наоружани

Либијски лидер Муамер Гадафи изјавио је у говору на националном радију да су сви Либијци наоружани и спремни да поразе западне снаге које нападају ту сjеверноафричку земљу.

Напади западних сила представљају тероризам и неминовно је да ће оне бити поражене, додао је Гадафи, преноси Ројтерс.

Он је рекао да ће сви Либијци бранити своју земљу и да је никада неће напустити, додајући да је Либија спремна на дуготрајан рат. Гадафи је истакао да ће владине снаге на копну извојевати победу.

У јучерашнјој изјави званичне телевизије Гадафи је после почетка напада упозорио да ће претворити Медитеран у “ратно поље” и рекао да су складишта оружја отворена да бране Либију. Гадафи је рекао да ће гађати сваки војни и цивилни циљ на Медитерану.

“Интереси земаља које су учествовале у агресији биће у опасности”, упозорио је Гадафи.

Либија је затражила хитну сjедницу Савета безбедности УН након почетка западне војне интервенције против снага Моамера Гадафија. 

napad

napad

Unisten tenk

rat

x

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана