Болтон: Трамп ће повући САД из НАТО-а ако побиједи на изборима

ГС
Болтон: Трамп ће повући САД из НАТО-а ако побиједи на изборима

Џон Болтон, Трампов бивши савјетник за националну сигурност, сматра да би бивши предсједник САД-а, ако побиједи на изборима, покушао повући Америку из НАТО-а.

Док амерички савезници размишљају о контроверзним коментарима Доналда Трампа који охрабрују Русију да нападне европске савезнике ако не испуне циљеве доприноса буџету НАТО-а, више бивших Трампових савјетника упозорава у надолазећој књизи Џона Болтона да ће бивши предсједник тражити службено повлачење САД-а из НАТО савеза ако освоји други мандат.

У "Повратку великих сила", који ће бити објављен 12. марта, бивши високи амерички дужносник, који је служио и у Трамповој и Бајденовој администрацији, рекао је да ако Трамп порази предсједника Џоа Бајдена у новембру "САД ће изаћи из НАТО-а.”

“НАТО би био у стварној опасности. Мислим да би покушао изаћи", рекао је Болтон, преноси ЦНН.

Трампово омаловажавање америчких безбједносних обавеза протеже се и на њихове узајамне одрамбене споразуме с Јужном Корејом и Јапаном, рекао је пензионисани генерал Џон Кели, који је служио као Трампов шеф особља Бијеле куће.

"Поента је у томе да он није видио апсолутно никакву сврху у НАТО-у. Био је једноставно против тога да има трупе у Јужној Кореји, опет, снаге одвраћања, или да има трупе у Јапану, снаге одвраћања", рекао је Кели у новој Болтоновој књизи.

“Мислио је да је (Владимир) Путин добар тип и да је Ким (Јонг Ун) био добар тип да смо стјерали Сјеверну Кореју у угао. Њему је то било као да подстичемо те типове. ‘Да немамо НАТО, онда Путин не би радио ове ствари.'", присјетио се Кели.

Високи чланови администрације који су говорили у књизи такођер су описали како је Трамп био близу повлачења САД-а из савеза, који је кључни темељ западне сигурности против Русије, у свом првом мандату и упозорио да ће вјеројатно ићи даље у други.

Бијела кућа згрожена

Трамп поручио да би охрабрио Русију да нападне сваку чланицу НАТО-а која не плаћа своје рачуне

“Чини се да су демократи и хватачи медијских бисера заборавили да смо имали четири године мира и просперитета под предсједником Трампом, али Европа је видјела смрт и уништење под Обамом-Бајденом, а сада још више смрти и уништења под Бајденом”, рекао је портпарол Трампове кампање Џејсон Милер за ЦНН.

“Предсједник Трамп натјерао је наше савезнике да повећају своју потрошњу у НАТО-у захтијевајући да плате, али Бајден се вратио допустивши им да искористе америчке порезне обвезнике. Кад не плаћате трошкове одбране, не можете се изненадити што добивате више рата."

У "Повратку великих сила", више савјетника детаљно препричава како је Трамп замало уклонио САД из НАТО-а на самиту 2018. у Бриселу.

"Увијек је дречао, бунцао и скакао горе-доље, а често би се вртио у смислу: 'Па, ја сам паметнији од њих', и све то", рекао је Кели, описујући Трампов начин размишљања у Бриселу. Келлy је рекао да је Трампу покушао објаснити важност НАТО-а на начин за који је вјеровао да би га предсједник разумио. Келијев приступ укључивао је комбинацију објашњавања онога што је заправо могуће и онога што би га могло учинити лошим. У случају иступања из НАТО-а Кели је Трампу покушао поручити да вриједи и једно и друго.

Бивши високи амерички функционер рекао је да је Трамп тадашњем предсједнику Заједничког штаба генералу Марку Мајлију и тадашњем министру одбране Марку Есперу издао наредбе да се САД повуче из НАТО-а.

Упркос жестоком противљењу том потезу, сматрали су предсједникову упуту "законитом наредбом" и израдили су планове за извршење повлачења.

Болтон се с искреним страхом присјећа самита из 2018.

"Искрено, било је застрашујуће јер нисмо знали што ће учинити до посљедњег тренутка. И мислим, мислим да је готово рекао да ће изаћи из НАТО-а, а онда се повукао", рекао је Болтон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана