Болсонаро: Оптужбе да сам покушао да изведем државни удар су лажне

Танјуг
Foto: Агенције

САО ПАОЛО- Бивши бразилски предсједник Жаир Болсонаро изјавио је данас да је постао жртва политичког терора након што је напустио предсједничку позицију, додајући да су оптужбе против њега да је покушао да изведе државни удар лажне.

Он је пред десетинама хиљада присталица на скупу у Сао Паолу затражио амнестију за стотине њих који су осуђени за нападе на зграде у којима се налазе јавне институције почетком јануара прошле године, одбацивши оптужбе против њега као политички мотивисане, преноси Би-Би-Си.

Болсонаро је говорио и о наредним предсједничким изборима 2026. године, упркос томе што му је забрањено да се у наредних осам година кандидује за било коју јавну функцију због, како се наводи, подривања изборног система у земљи и његових тврдњи да су посљедњих избори били лажни, упркос томе што није било доката о изборној превари.

Његове присталице сматрају да су на скупу демонстрирале за слободу, првенствено слободу говора.

Полиција истражује да ли је Болсонаро подстакао неуспјели државни удар након пораза на изборима 2022.

Раније овог месеца, Болсонаро је вратио свој пасош због истраге поводом оптужби да је покушао да поништи резултате избора из октобра 2022. и изврши притисак на војне лидере да му се придруже покушају државног удара.

Након пораза на изборима од садашњег предсједника Луиза Инасија Луле да Силве, на хиљаде Болсонарових присталица упало је у владине зграде у Бразилији, укључујући председничу палату, Врховни суд и Конгрес, које су пљачкали и демолирали.

Болсонаро се у време упада у зграде власти налазио у САД, а у Бразил се вратио у марту прошле године, истичући да нема чега да се плаши.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана