Боинговом авиону отпао точак уочи полијетања

Танјуг
Foto: Илустрација

Точак на предњем дијелу путничког авиона Боинг 757, америчке компаније "Делта ерлајнс", отпао је и откотрљао се док се летјелица током викенда спремала да полети са међународног аеродрома у Атланти, саопштили су данас представници компаније и регулатори.

Према извјештају Федералне управе за авијацију, авион је чекао у реду да полети кад је "точак са носног дијела авиона отпао и откотрљао се низ падину", преноси Глас Америке.

У инциденту нико није повријеђен, а истрага је и даље у току.

Производња Боингових авиона 757 је обустављена 2004. године због чега је то старији модел, за разлику од недавног инцидента када је отпао дио трупа осам недјеља старе летјелице 737 МАX 9.

"Имамо проблем", рекао је пилот контроли летења, након што га је посада другог авиона упозорила да је отпао један од два точка на предњем дијелу летјелице, према снимку објављеном на вебсајту "liveatc.net".

"Авион 757 на писти је управо изгубио точак", рекао је контролорима пилот друге, неидентификоване летјелице.

Авион, који је требало да полети за Боготу, одвучен је на поправку и наредног дана је већ био у употреби.

Боинг је под све већим надзором регулатора и јавности, након што је 5. јануара авиону 737 МАX 9 компаније "Аласка ерлајнс" током лета отпао дио трупа. Ни у том инциденту нико није повријеђен, међутим ФАА је приземљила 171 авион МАX 9 послије инцидента.

Портпарол Боинга је на Делту упутио сва питање о новом инциденту, уз напомену да је производња авиона 757 обустављена 2004. године и да је посљедњи испоручен 2005. године.

Делта је у септембру саопштила да су авиони тог типа у просјеку стари 26,1 годину, а 757-300 20,6 година.

Цивилни авиони обично имају рок трајања од 20 до 25 година, али су направљени да лете дуже уз одређена ограничења.

Експерти за безбједност наводе да не постоји једноставна повезаност између тога колико је нека летјелица стара и самим тим безбједна, али је старије авионе потребно надзирати због структурних пробема у зависности колико су често летјели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана