”Боинг” понудио повећање плата за 35 одсто да би зауставио штрајк

Танјуг
”Боинг” понудио повећање плата за 35 одсто да би зауставио штрајк

ВАШИНГТОН- Синдикат који представља штрајкаче у “Боингу” саопштио је да ће чланови у сриједу гласати о приједлогу новог уговора о раду који укључује повећање плата за 35 одсто током четири године, што би могло да оконча штрајк након више од мјесец дана.

Око 33.000 “Боингових” синдикалних радника на америчкој западној обали, већина у држави Вашингтон, штрајкује од 13. септембра. Обустава рада довела је до прекида производње најпродаванијег авиона “737 МАКС” и његових варијанти “767” и “777”.

Најновија понуда укључује бонус од 7.000 долара, повратак стимулација и издашније доприносе за 401.000 будућих пензионера, укључујући једнократни допринос од 5.000 долара плус уплату до 12 одсто доприноса од послодаваца.

“Боинг” је одбио да коментарише ове информације.

Компанија је 8. октобра повукла своју побољшану понуду која је укључивала повећање плата за 30 одсто током четири године, након што су пропали преговори којима су присуствовали и амерички савезни посредници.

Синдикат је тражио повећање зарада за 40 одсто и враћање дефинисаних бенефиција за будуће пензионере.

Међународно удружење машиниста и ваздухопловних радника “Локал 751” саопштило је на друштвеним мрежама да је добило приједлог уз посредовање вршиоца дужности америчког министра за рад Џули Су и да је приједлог “достојан разматрања”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана