Богатство Ришија Сунака и његове супруге опало на 529 милиона фунти

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЛОНДОН- Богатство британског премијера Ришија Сунака и његове супруге Акшате Мурти опало је у посљедњих годину дана, али са 529 милиона фунти, он је и даље имун на кризу трошкова живота која доминира политичком агендом Велике Британије, наводе критичари.

Пар се сада налази на 275. мјесту на листи богатих "Сандеј тајмса", тако да је пао са 222. позиције коју је заузимао прошле године због пада вриједности њиховог удјела у Инфосису, индијском ИТ гиганту, који је основао отац Муртијеве, преноси Ројтерс.

Као премијер, Сунак има право на годишњу плату од око 165.000 фунти.

Због богатства га редовно нападају опозициони политичари који наводе да нема додира са обичним људима у вријеме када многи Британци постају све сиромашнији.

Сунак је обећао да ће преполовити стопу инфлације и подстаћи раст привреде.

Он је најбогатији становник Даунинг стрита.

"Мислим да у нашој земљи не судимо о људима по банковном рачуну, судимо о њима по њиховом карактеру и њиховим поступцима. И да, заиста сам срећан што сам у ситуацији у којој сам сада, али нисам рођен у оваквим околностима", рекао је Сунак прошле године.

Сунакова супруга се прошле године суочила са критикама и гневом јавности због њеног "недомицилног" пореског статуса што значи да не плаћа порез у Британији на своју зараду у иностранству.

Она је накнадно одустала од свог статуса и казала да ће платити британски порез на свој глобални приход.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана