Богаташи бјеже из ових земаља: Ево које их сада највише привлаче

Б92
Foto: Илустрација

У годишњем извјештају о глобалној расподјели личног богатства (Global Wealth Report 2024), банкарска групација УБС изнијела је и дио истраживања о брзом расту доларских милионера на планети.

У наредних пет година њихов број додатно ће се повећати, а мимо очекивања да ће се то десити најприје у брзорастућим економијама и онима које зависе најприје о својим енергетским изворима (гас, нафта), у првих десет земаља нашле су се и развијене привреде Јапана и Шведске.

Водећи на овој ранг листи је Тајван, острвска земља у вишегодишњем спору са Кином, за коју УБС очекује да ће до 2028. имати више од милион милионера, уз раст од 47 одсто. Најзаслужнија за такав развој је велика индсутрија чипова, која добија нови замах производњом полупроводника намијењених за процесирање софтвера који користи вештачку интелигенцију, преноси портал Бизнис.

Ипак, највећи дио повећања броја милионера у Тајвану десиће се захваљујући имиграцији богатих странаца, наводе у УБС-у.  

Иако је у питању велика држава, помало је изненађујуће да је на другом мјесту позиционирана Турска. Држава на међи Азије и Европе годинама муку мучи са изузетно високом инфлацијом, али по свој прилици ће повећати број милионера за 43 одсто закључно са 2028. годином.

Главни замајац овом тренду биће скок технолошког сектора у земљи. Према Свјетском економском форуму, Турска је домаћин шест компанија једнорога (стартапа који имају вриједност процијењену изнад милијарду долара) – то су Peak Games, Getir, Dream Games, Hepsiburada, Trendiol i Insider.

На трећем мјесту је Казахстан, и вјерује се да ће у тој земљи број милионера бити увећан за 37 одсто у истом периоду.

Међутим, листа УБС-а рангирана је по највећем процентуалном расту, а не апсолутном броју нових милионера. Ту у рачуницу улазе величина тржишта и развијеност економије.

Рецимо, Јапан у овом тренутку има 2,8 милиона доларских милионера, а њихов број скочиће на 3,6 милиона до краја 2028. па је напредак у овој азијској држави свакако вриједан истицања.

С друге стране, као територије са које се очекује највећи одлив милионера, издвајају се, такође, двије развијене економије – Холандија (-4,0 одсто) и Уједињено Краљевство (-17,0 одсто).

Осим рестриктивне пореске политике, посебно за УК као разлог наводи се несигурна економско-политичка ситуација.

Ове пројекције поклапају се са недавним подацима консултантске компаније за “миграцију инвестиција”, Henley & Partners, која процјењује да ће чак 10.000 милионера до краја 2024. године напустити Велику Британију.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана