Бочица пуна новичока остављена у парку могла убити хиљаде људи

Агенције
Foto: X.com

ЛОНДОН- Бочица парфема с отровом Новичок који утиче на нервни систем и којим је отрована Дон Старџес у Великој Британији током 2018. године, садржавала је "довољно отрова да убије хиљаде људи", преноси "Мирор".

У понедјељак, 14. октобра, покренута је истрага о њеној смрти и по први пут су откривени снимци надзорних камера које приказују бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију како шетају Салисбурyјем нетом након што су били изложени отрову.

Сат времена након што је Сергеј дотакнуо ручку на вратима на којој је био Новичок, снимљен је како се држи за главу док излази из кафића, али је преживио, као и његова кћерка.

Четири мјесеца касније, Дон Старџес је дошла у контакт с отровом јер је био остављен у бочици парфема у Вилтшајру.

Дао јој ју је њен тадашњи дечко, Чарли Ровли, који је такође преживио, али Дон није. Издата је међународна потјерница за тројицом Руса, за које власти вјерују да су били умијешани у нападе. Двојица осумњичених су у интервјуу за руске медије рекли да су у Великој Британији били накратко, како би посјетили катедралу у Салисбурyју.

Бивши шпијун Скрипаљ неће свједочити у истрази због страха за своју сигурност, иако је породица Старџес на прелиминарном саслушању захтијевала његов исказ. Адвокати породице рекли су да је Старџес живјела живот који је био "потпуно удаљен од свијета политике и међународних односа”, стога истичу да је невина жртва у овој ситуацији, која је несвјесно нанијела отров на властиту кожу.

"Докази сугеришу да је ова боца, која је садржавала довољно отрова да убије хиљаде људи, раније морала бити остављена негдје на јавном мјесту, стварајући ризик да ће је неко пронаћи и однијети кући. Они који су одбацили боцу, поступили су с гротескним занемаривањем људског живота", тврде адвокати породице Старџес, а пише "Мирор".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана