Боцан-Харченко: Београд може да се ослони на Москву у одбрани законских права на Космету

Срна
Боцан-Харченко: Београд може да се ослони на Москву у одбрани законских права на Космету

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да Београд може да се ослони на Москву у погледу ситуације на Косову и Метохији, да Русија бриге и проблеме Србије схвата као своје, те да ће двије земље наставити да координирају ставове о овом питању. "Људи у Србији знају да увијек могу да се ослоне на Русију.

Без обзира на озбиљне изазове за нашу земљу у контексту конфронтације са НАТО-ом, која нам је наметнута. Настављамо да учествујемо у рјешавању актуелних међународних криза, укључујући и на Косову и Метохији", рекао је Боцан-Харченко за "Интернешенел аферс".

Он је нагласио да ће Русија наставити блиску сарадњу са Београдом у одбрани законских права Србије у вези са Косовом и Метохијом, те да је кључни инструмент Москве у овом питању чињеница да је Русија стална чланица Савјета безбједности УН, преноси "Тас".

"Наравно, уз разумијевање да иницијатива увијек долази из Београда", рекао је Боцан-Харченко. Он је поручио да Русија дијели став о овом питању са њеним кинеским партнерима, јер Пекинг, такође, инсистира на стриктном поштовању норми међународног права и задржавању теме Космета на дневном реду Савјета безбједности УН. Руски дипломата је подсјетио на ријечи предсједника Владимира Путина да је став Русије о питању Космета непромијењен.

"Позивамо на трајно обострано прихватљиво рјешење између Београда и Приштине на основу међународног права и резолуције 1244 Савјета безбједности УН", рекао је Боцан-Харченко. Он је додао да овакво ријешење треба да задовољи интересе Београда и српског народа и да га одобри Савјет безбједности УН. Руски амбасадор је истакао да Русија бриге и проблеме Србије схвата као своје, јер не попушта поводом става о санкцијама и одбија да се придружи западним ограничењима према Русији.

"Запад користи немире на Косову и Метохији као средство притиска на председника Александра Вучића како би га сатерао у ћошак и натерао да се придружи антируским санкцијама", указао је Боцан-Харченко. Он је истакао да је сарадња Русије са Србијом усмјерена на јачање борбене способности Србије, обезбјеђивање њене социо-економске стабилности и јачање њеног суверенитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана