Блумберг: Десница у Европи поздравља анти-имиграциону политику Сунака

Танјуг
Блумберг: Десница у Европи поздравља анти-имиграциону политику Сунака

ЛОНДОН - План британског премијера Ришија Сунака да трајно забрани мигрантима који у ту земљу стигну чамцем да траже азил наишли су на похвале крајње деснице широм Европе.

Замјеник италијанског премијера Матео Салвини оцијенио је мјере као "оштре, али поштене", док је бивши француски предсједнички кандидат Ерик Земур честитао Сунаку на његовом ставу.

Салвини, члан прве италијанске владе на челу са крајњом десницом након Другог свјетског рата, поделио је на друштвеним мрежама слику Сунака уз речи: "Премијер Велике Британије. Оштро, али поштено".

Земур, који је лажно тврдио да су сарадници Адолфа Хитлера из Вишија штитили француске Јевреје, рекао је:

''У Великој Британији илегални имигранти нису добродошли и неће имати повлашћени третман. Честитам британском премијеру који, за разлику од Макронове владе, бира да заштити свој народ од поплаве миграција''.

Сунак ће се сутра у Паризу састати са француским предсједником Емануелом Макроном, а како наводи Блумберг, они ће разговарати и о томе како да зауставе мигрантске чамце да исплове са француске обале.

Министарка унутрашњих послова Велике Британије Суела Брејвермен ове седмице спорила се са спортским новинаром Би-Би-Сија, Геријем Линекером, након што је он описао ту политику као ''окрутну'' и критиковао наратив који је окружује као ''сличан оном који је Немачка користила 30-их година''.

''Избацивање у јавност ту врсту лакомислених аналогија умањује неописиву трагедију кроз коју су прошли милиони људи и не мислим да се било шта што се дешава у Великој Британији данас може приближити ономе што се догодило у холокаусту.

Тако да сматрам да је поређење лењо и бескорисно", рекла је она.

Да би били усвојени, нацрти закона прво морају бити одобрени од стране парламента.

Према нацрту тог закона, свако ко стигне илегалним путем у Британију имао би право на азил само у ''безбједној'' трећој земљи, као што је Руанда, а такође би била дата овлашћења да се мигранти држе у притвору 28 дана без кауције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана