Блинкен: У интересу САД и НАТО да Турска добије борбене авиона Ф-16

Танјуг
Блинкен: У интересу САД и НАТО да Турска добије борбене авиона Ф-16

ВИЛЊУС - Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је у интересу САД и НАТО да Турска добије борбене авионе Ф-16.

-То је оно што радимо у Алијанси. Побринемо се да сви њени чланови имају технологију која им је потребна како би Алијансу учинили што снажнијом - рекао је јуче Блинкен у разговору за телевизију MSNBC.

Одговарајући на питање о томе да ли ће Конгрес сада, након што је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган пристао на чланство Шведске у НАТО, одобрити продају борбених авиона, државни секретар САД је рекао да су та два питања увијек била одвојена.

-У исто вријеме, политика ове администрације је да Турска треба да има унапријеђене и модернизоване авионе Ф-16. Турска је НАТО савезница. Да бисмо били сигурни да цијели НАТО може блиско да сарађује и да буде интероперабилан, важно је да Турска има ову технологију - поручио је Блинкен.

Он је додао да је НАТО савез који је све јачи и већи, као и да је уједињенији него што је икада био. Говорећи о руско-украјинском рату, Блинкен је рекао да “нико не жели да се овај рат заврши више него Украјинци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана