Блинкен: САД "неће предахнути" док се Американац затворен у Русији не врати кући

Танјуг
Блинкен: САД "неће предахнути" док се Американац затворен у Русији не врати кући

ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да Сједињене Америчке Државе неће предахнути све док се Пол Вилан, Американац који је затворен у Русији, безбједно не врати кући.

"Предуго су Пол и његова породица трпели последице одлуке руске владе да незаконито притвара америчке држављане. Коришћење људи као политичких пиона је неприхватљиво", рекао је Блинкен, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

У интервјуу који је прошле недеље објавио Би-Би-Си, Вилан је рекао да се осјећа "напуштеним" од Сједињених Америчких Држава, преноси Глас Америке. Најновије обеćање долази у тренутку када се навршава пет година од када су руске власти ухапсиле Вилана.

Бивши амерички маринац служи 16-годишњу казну у Русији због оптужби за шпијунажу за које он и САД тврде кажу да су неосноване. Бела кућа је прошле недеље саопштила да ради на новом предлогу Русији да ослободи Вилана и репортера Волстрит џорнала Евана Гершковича, који се суочава са суђењем због оптужби за шпијунажу.

Русија је одбацила претходни предлог САД да ослободе двојицу Американаца за које САД сматрају да су незаконито притворени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана