Блинкен: Превирања у Русију можда још нису завршена

СРНА
Блинкен: Превирања у Русију можда још нису завршена

ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас да превирања изазвана побуном паравојне групе "Вагнер" у Русији "можда још нису завршена" и да би "могла да потрају и наредних недеља или мјесеци".

Блинкен је у интервјуу за америчке медије рекао да је побуна била "директан изазов за ауторитет" руског предсједника Владимира Путина, као и да је указала на праве пукотине у његовој власти.

Он каже да је прерано причати о томе шта ће бити са борцима "Вагнера" који су јуче учествовали у побуни.

Говорећи о чињеници да је договор са шефом "Вагнера" Јевгенијем Пригожином постигао бјелоруски предсједник Александер Лукашенко, Блинкен је рекао да "можда Путин није желио да се спусти на ниво директног преговарања са Пригожином".

Он је додао да је "Путинова одлука да нападне Украјину створила хаос у Русији".

"Ако ово ставите у контекст прије 16 мјесеци, Путин је био на прагу Кијева, желећи да за неколико дана заузме град и избрише Украјину са мапе. Сада је морао да брани Москву, главни град Русије, од плаћеника које је сам створио", рекао је Блинкен у интервјуу за Ци-Ен-Ен, Еј-Би-Си и Си-Би-Ес.

Блинкен каже да је Вашингтон фокусиран на то да помогне Украјини како би она имала све што јој је потребно да се одбрани и поврати територију коју је Русија заузела.

Он је истакао да нису промијењена ни америчка, ни руска нуклеарна политика као посљедица ове кризе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана