Блинкен позвао Венецуелу да објави детаљне резултате избора

Танјуг
Блинкен позвао Венецуелу да објави детаљне резултате избора

ВАШИНГТОН- Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је данас изборне власти Венецуеле да објаве детаљну табелу са резултатима гласања на јучерашњим предсједничким изборима како би се обезбиједила, према његовим ријечима, "транспарентност и одговорност".

Блинкен је додао да је од "виталног значаја" по завршетку гласања да се сваки глас преброји поштено и транспарентно, преноси Ројтерс.

-Сједињене Државе честитају народу Венецуеле на њиховом учешћу на предсједничким изборима 28. јула упркос значајним изазовима и дубокој забринутости у вези са процесом - навео је Блинкен у саопштењу.

Национално изборно вијеће Венецуеле саопштило је данас да је на основу резултата са обрађених 80 одсто изборних мјеста актуелни предсједник Венецуеле Николас Мадуро освојио 51,2 одсто гласова и побиједио на предсједничким изборима, чиме је обезбиједио трећи мандат на тој функцији.

Његов протвикандидат, представник опозиције Едмундо Гонзалес Урутиа освојио је 44,2 одсто гласова, према подацима изборне комисије.

Опозиција се припрема да оспори резултате које је саопштила изборна комисија, преноси АП.

Представници опозиције изјавили су да подаци које су прикупили од својих представника на изборима у 30 одсто бирачких центара показују да је Гонзалес побиједио Мадура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана