Блинкен: Нетанијаху подржава приједлог Вашингтона

СРНА
Блинкен: Нетанијаху подржава приједлог Вашингтона

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је данас да је у разговору са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом добио увјеравања да подржава приједлог Вашингтона да премости несугласице око прекида ватре у Појасу газе и да се врши притисак на палестинску милитантну организацију Хамас да се и она сагласи.

Према његовим ријечима, имао је веома конструктиван сусрет са Нетанијахуом и да му је потврђено да Израел прихвата приједлог који и он подржава, те да је сада на Хамасу да учини исто, преноси АФП.

Блинкен је напоменуо да се Израел сагласио и да подржи напоре за вакцинацију становника Појаса Газе за вакцинацију против полија, након што се на тој територији појавио први случај овог обољења у протеклих 25 година.

Амерички државни секретар истакао је да је Нетанијаху обећао да ће током седмице послати израелски тим на нове разговоре о прекиду ватре са Хамасом.

"Премијер Нетанијаху посвећен је томе да пошаље вишерангиран истручни тим у Доху или Египат како би покушали да заврше процес али првенствено од Хамаса траже да подржи приједлог", нагласио је Блинкен.

Он је најавио да ће сутра отпутовати у Катар, који је један од кључних посредника у разговорима са Хамасом, након боравка у Израелу и Египту. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана