Блинкен: Израел да формира безбједне зоне за Палестинце

СРНА
Блинкен: Израел да формира безбједне зоне за Палестинце

ЈЕРУСАЛИМ- Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је вечерас да је америчка администрација тренутно усредсређена на сарадњу са партнерима како би се продужила пауза у борбама између Израела и Хамаса и позвао Израел да формира безбједне зоне за Палестинце прије наставка сукоба.

"Масовни губитак живота цивила и расељавање цивила на сјеверу Газе не смију се поновити на југу", истакао је Блинкен је на конференцији за новинаре у америчкој Амбасади у Јерусалиму.

Он је рекао да је израелским лидерима током данашњих састанка пренио да Израелске одбрамбене снаге, када наставе војну кампању, морају да јасно одреде више безбједних зона на југу и у централном дијелу Појаса Газе како би цивили избјегли сукобе.

Блинкен је навео да треба избјегавати даље масовно расељавање Палестинаца и нападе на инфраструктуру која је од кључне важности за живот Палестинаца, као што су болнице, електране и постројења за пречишћавање воде.

Он је истакао да треба дозволити евентуални повратак расељених Палестинаца на сјевер Појаса Газе, те оцијенио да је предузимање таквих мјера тешко јер Хамас користи људе као живи штит.

Према његовим ријечима, Израел и даље има обавезу да маскимално умањи штету по цивиле.

Блинкен је рекао да САД настављају да подржавају циљ Израела да свргне Хамас у Појасу Газе и оцијенио да је терористички напад јутрос у Јерусалиму, у којем су убијене три особе, показао намјере Хамаса.

"Важан је начин на који се Израел брани. Као што сам рекао премијеру Израела Бењамину Нетањахуу, битна је намјера, али и резултати", поручио је Блинкен.

Он је додао да су се Нетањаху и остатак ратног кабинета сагласили са приступом на којем су инсистирале Сједињене Државе како би се избјегле цивилне жртве, преноси "Тајмс оф Израел".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана